O nouă substanță derivată din curcuma, un condiment renumit pentru efectele sale antioxidante, protejează celulele cerebrale și stimulează regenerarea acestora după producerea unui accident vascular, informează AFP.
Testele au fost efectuate pe animale – iepuri -, iar rezultatele studiului au fost prezentate miercuri, la Los Angeles, în cadrul Conferinței anuale organizate de American Stroke Association.
Noua moleculă, denumită CNB-001, acționează asupra mecanismelor care protejează țesuturile cerebrale și contribuie la regenerarea lor după un atac cerebral.
Studiul a fost coordonat de medicul Paul Lapchak, directorul departamentului de cercetare din cadrul secției de neurologie de la Centrul medical Cedars-Sinai din Los Angeles.
Molecula CNB-001 nu dizolvă cheagurile care au obstrucționat un vas sangvin din creier și care au provocat astfel un atac cerebral, ci contribuie la repararea distrugerilor provocate în țesuturi la nivel molecular din cauza privării de oxigen și nutrimente din sânge.
Curcuma, denumită și „șofran indian”, este studiată de mulți ani de cercetătorii care încearcă să o folosească pentru a trata maladiile și accidentele cerebrale.
Deși curcuma este o substanță cu proprietăți promițătoare, ea prezintă totuși câteva inconveniente. Este slab absorbită de organism și nu reușește să ajungă la țintă într-o concentrație mare, deoarece se diluează foarte repede. În plus, este blocată de un mecanism natural de protecție care împiedică substanțele străine să ajungă la nivelul creierului.
În schimb, molecula CNB-001 este „înzestrată cu același număr mare de virtuți ca și curcuma, însă are capacitatea de a trece fără probleme de bariera naturală de protecție cerebrală și putând astfel să fie distribuită în creier, pentru a stimula acele mecanisme ce joacă un rol cheie pentru supraviețuirea neuronilor”, a explicat Paul Lapchak.