O parte din activitatea silvicultorilor suceveni s-a mutat în online, din cauza restricțiilor impuse de pandemia de coronavirus.
Astfel, în zilele de 26 și 27 mai 2020, Direcția Silvică Suceava va organiza încă o licitație electronică pentru valorificarea unui volum de 58.000 metri cubi de lemn fasonat, aflat în stoc la drum auto și depozite.
Ca sortimente, sunt propuse la vânzare bușteni gater din speciile rășinoase, fag, stejar, paltin, frasin, cireș și tei, precum și lemn pentru celuloză și construcții rășinoase și lemn foc rășinoase.
Lemnul de foc oferit în licitație, în volum de aproape 16.000 metri cubi, a fost pus la dispoziția populației și unităților bugetare anterior anunțării licitației, conform Regulamentului de valorificare a masei lemnoase din fondul forestier proprietate publică aprobat prin HG nr. 715/2007, dar nu au existat solicitări pentru cumpărare.
Licitația electronică anterioară, care a reprezentat o premieră națională, a avut loc în zilele de 23 și 24 aprilie 2020, când a fost propus pentru licitare un volum de 52.000 mc lemn fasonat, participând peste 70 de operatori economici. În urma licitației s-au adjudecat 36.000 mc, reprezentând 70% din volumul total oferit.
“Pe viitor, încercăm dezvoltarea aplicației electronice, astfel încât și plata garanțiilor și a tarifelor de licitație să poată fi făcută direct prin platforma online. Prin ambele proceduri de licitație, electronică sau cu plic închis, cu transmitere în direct, Direcția Silvică Suceava respectă condițiile de transparență și legalitate cerute de legislația și reglementările în vigoare pentru valorificarea/vânzarea masei lemnoase și a lemnului fasonat”, a declarat Sorin Ciobanu, șeful silvicultorilor suceveni.
Licitații cu oferte în plic, transmise online
De asemenea, în condițiile impuse de starea de urgență și faptul că municipiul Suceava a fost carantinat, la finele lunii aprilie și începutul lunii mai, DS Suceava a mai organizat două licitații cu depunerea în plic închis și sigilat, astfel încât să nu fie necesară deplasarea operatorilor economici în zona carantinată.
Astfel, la licitația de lemn fasonat din data de 30 aprilie 2020, dintr-un volum de 38 mii mc s-au adjudecat 17,5 mii mc, iar la licitația de masă lemnoasă pe picior din 6 mai 2020, din 129 mii mc s-au adjudecat 81 mii mc. Aceste două licitații au putut fi urmărite în direct, în mediul online, cei interesați putând accesa site-ul DS Suceava și platforma licitatiedssv.ro. Rezultatele licitațiilor au fost postate pe site-ul DS Suceava.
Pentru transparență, în sală au asistat trei reprezentanți din partea operatorilor economici/ASFOR, cu precizarea că aceștia nu au făcut parte din comisia de licitație, având doar rol de observator, acest drept fiind conferit de Regulamentul de valorificare a masei lemnoase actual în vigoare. Rezultatele licitațiilor au fost postate pe site-ul DS Suceava silvasv.rosilva.ro.
Licitațiile anulate de pandemie, reluate în variante online, cu respectarea legislației în vigoare
La aceste variante s-a ajuns ca urmare a decretării stării de urgență și pentru a preveni răspândirea noului coronavirus (se preconiza participarea a cel puțin 100 persoane pentru fiecare licitație), încât s-a luat decizia anulării licitațiilor programate pentru perioada martie-aprilie.
„Având în vedere volumul mare de lemn fasonat aflat la drum auto și în depozite, s-au căutat soluții, astfel încât în această perioadă să se poată organiza licitații cu participarea operatorilor economici «de la distanță», aceștia putând oferta direct din biroul firmelor.
Trebuie menționat că valorificarea masei lemnoase și a lemnului fasonat este legiferatăprin Legea nr. 46/2008 – Codul Silvic, iar activitatea de valorificare/vânzare se desfășoară conform Regulamentului de valorificare a masei lemnoase din fondul forestier proprietate publică aprobat prin HG nr. 715/2007.
Facem aceste precizări deoarece în mediul online s-au difuzat anumite informații false că lemnul s-ar putea vinde pe platforma de achiziții publice – SEAP (noul SICAP).
Platforma SEAP (noul SICAP) este sistemul informatic de utilitate publică utilizat în scopul efectuării de achiziții publice în baza Legii achizițiilor publice. Vânzarea/valorificarea lemnului nu este o achiziție publică, iar platforma SICAP și legea achizițiilor publice nu permit valorificarea lemnului prin acest mod, fapt cunoscut atât de către autoritățile statului, cât și de publicul larg”, a explicat directorul comercial al Direcției Silvice Suceava, Cătălin Diaconescu.
Direcția Silvică Suceava administrează o suprafață de 341.772 ha pădure, din care 272.883 ha fond forestier proprietate publică a statului. La nivelul Direcției Silvice Suceava se valorifică anual 1,2 milioane mc masa lemnoasă pe picior și lemn fasonat la drum auto și depozit.


