Consumul de vin roșu este cea mai bună soluție pentru persoanele care doresc să aibă mintea ageră și alertă, cel puțin aceasta este concluzia la care a ajuns o echipă de cercetători britanici. Potrivit acestora, polifenolii – compuși organici care se găsesc din abundență în ciocolata neagră și în vinuri și care previn formarea radicalilor liberi – au proprietatea de a dilata vasele de sânge, ajutând astfel la o mai bună irigare a creierului. Astfel, creierul primește mai mult oxigen și mai multe zaharuri, datorită cărora poate rezolva operațiuni matematice și logice complexe mai rapid și cu mai multă ușurință. Teoria a fost formulată drept concluzie a unui studiu efectuat la Universitatea Northumbria, care și-a propus să analizeze efectele pe care polifenolii le au asupra funcțiilor cognitive. În cadrul studiului, un grup de adulți sănătoși a primit capsule cu resveratrol („ingredientul-minune” din vinul roșu), apoi subiecții au fost rugați să rezolve o serie de teste de logică și matematică. În timpul rezolvării acestor exerciții, oamenii de știință care au efectuat studiul au realizat scanări ale activității cerebrale și au constatat că suplimentul cu resveratrol a îmbunătățit fluxul sanguin la nivelul creierului. Potrivit coordonatorului studiului, Emma Wightman, suplimentele cu resveratrol ar putea avea efecte „miraculoase” în cazul persoanelor mai în vârstă, pentru că fluxul sanguin la nivel cerebral scade odată cu înaintarea în vârstă.
Vestea rea pentru amatorii de vin roșu este aceea că suplimentul folosit în timpul studiului conținea o cantitate de resveratrol pe care organismul o obține în urma unui consum extrem de mare de vin roșu. Vestea bună este că suplimente cu resveratrol se pot cumpăra de la farmacii, iar rezultatele se pot obține în urma unui consum regulat de astfel de suplimente.
„Rezultatele studiului nostru mai arată că resveratrolul nu are efecte adverse, ci aduce numai beneficii pentru sănătatea organismului”, au precizat cercetătorii.