Măsura de interzicere a închiderii repartitoarelor de căldură, pe care conducerea Autorității Naționale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC) vrea să o impună printr-un proiect de lege, nu este văzută cu ochi buni de mulți suceveni, dar nici de cei care se află la conducerea administrației locale, care o consideră inaplicabilă și contrar intereselor populației.
Președintele ANRSC, Doru Ciocan, a declarat că se pune problema interzicerii închiderii repartitoarelor și că va fi făcut „un studiu” pentru a se stabili „modul în care se asigură încălzirea în apartamente”, iar ulterior, în funcție de rezultate, ar putea fi modificată legislația în vigoare, inclusiv în sensul obligării proprietarilor să mențină un anumit nivel al temperaturii în locuințe, de minim 20 de grade Celsius.
Primarul Sucevei consideră că o astfel de lege nu ar fi deloc în sprijinul cetățenilor, considerând că, din start, montarea repartitoarelor a creat numai probleme: „La nivelul municipiului Suceava legea a fost aplicată prost, greșit, pentru că nu s-a mers prin asociațiile de proprietari, așa cum prevede legea. Firmele de repartitoare au fost tupeiste și au mers direct la ușa locatarilor, care au crezut că dacă le pun, o să plătească mai puțin, dar fără a-i afecta la căldură. Mie nu mi-au adus nici un beneficiu, plătesc mai mult decât înainte. De aceea și recomand sucevenilor să treacă la sistemul paușal, pentru o repartizare mai echitabilă a costurilor. De multe ori repartitoarele nu sunt soluția cea mai bună, pentru că în unele camere oamenii le închid, pe un perete care stă rece pe o parte și pe alta cald se face condens, se face igrasie, cade tencuiala… Nu asta este soluția”.
Peste 36.000 de apartamente, cu mai mult de trei sisteme de încălzire
Problemele pe care le-ar stârni o asemenea lege, precum cea dorită de conducerea ANRSC, țin nu doar de puterea de plată a oamenilor, care ar fi obligați să consume mai multă energie termică, de repartizarea cheltuielilor, dar și de o impozitare multiplă.
„Și așa este foarte greu de deslușit modul de calcul și repartizarea costurilor la încălzire, o asemenea prevedere ar crea haos total. Mă întreb ce măsură se va aplica în blocurile în care sunt proprietari de centrale termice, dar și persoane la sistemul centralizat, cu repartitoare. Mai este încă o categorie, care folosește alte surse alternative de căldură, pentru că în Suceava sunt 477 de apartamente debranșate total de la căldură și apă caldă. Ei cum vor fi puși în calcul?”, se arată nedumerit viceprimarul Ovidiu Doroftei, responsabil de Serviciul Asociații Locatari.
În schimb, acesta ar dori să vadă legi care să faciliteze contorizarea individuală, așa cum se face la rețele de gaz metan și energie electrică.
„Nu trebuie să se pornească din start cu ideea că noi, cei care stăm în blocuri, suntem înclinați spre a fura, chiar și căldura din pereții vecinilor. Problema e repartiția costurilor. Această abordare ar putea soluționa costurile și repartiția costurilor, printr-o contorizare mult mai eficientă, individualizată, cu posibilitatea de a se interveni individual, nu la nivel de bloc”.
O altă problemă este cea referitoare la puterea de plată a locatarilor, dacă aceștia ar fi obligați să mențină minim 20 de grade Celsius în locuințe, chiar de stau acolo sau nu, dacă sunt sau nu în țară, așa cum sunt numeroase cazuri în Suceava.
„Mi se pare o abordare total nepotrivită și contrar intereselor celor care locuiesc în condominiu. În Suceava sunt 36.422 de apartamente, din care 20.543 racordate la sistemul centralizat, 15.402 cu centrale termice și 477 debranșate total. Cei care au deja centrală termică, care plătesc deja pentru țevile care le trec prin apartamente, pentru cele de la subsol, de pe spațiile comune, plus facturi la furnizorul de gaz, vor trebuie să mai plătească ceva în plus? Tot ei plătesc taxe și impozite, iar și din contribuția lor se susține și subvenția la gigacalorie, pentru cei din sistemul centralizat. Unde vom ajunge astfel, ca cineva să pună polistiren pe perete, pe interior, să-i demonstreze vecinului că nu îi ia din căldura sa?”, a adăugat viceprimarul Ovidiu Doroftei.
Consum forțat
Interzicerea închiderii repartitoarelor nu e bine primită nici de asociațiile de proprietari din Suceava, care spun că ar putea crea mai multe probleme decât până acum.
„Avem situații în care unii locatari vin cu consum 0 la căldură chiar și în lunile geroase de iarnă. E absurd să crezi că stau fără nici o sursă de căldură. Folosesc gazul metan de la aragaz, ce se plătește la comun, ori au radiatoare. Sunt apartamente în care apare igrasia din cauză că la vecini caloriferele stau mereu închise, dar să obligi omul să țină mereu minim 20 de grade în casă este revoltător”, spune președintele Asociației 8+30 Obcini, Valerian Popovici.
Acesta a dat exemplul primelor luni de iarnă din acest an, când, ca urmare a temperaturilor exterioare ridicate, mulți locatari nu au deschis caloriferele ori au ținut căldura la un nivel minim.
„Cum poți veni cu o lege prin care să obligi omul să consume mai mult și să plătească mai mult, când unii nu reușeasc să plătească nici consumul redus pe care îl au?”, a mai spus Valerian Popovici.
Nici măcar cei care reprezintă firmele de repartitoare nu agreează ideea, considerând că, cel mult, ar putea fi adoptate alte norme privind valoarea minimă la care să fie menținute caloriferele, dând exemplu măsurilor din alte țări, unde caloriferele, la minim, sunt menținute la 16 grade Celsius, pentru ca frigul să nu afecteze imobilul.