O tânără în vârstă de 35 de ani, fostă profesoară de contabilitate și științe economice, este singura femeie pompier din județul Suceava care lucrează la operativ, adică intervine efectiv la situații de urgență, cu precădere la incendii. Plutonierul Simona Cojocar lucrează în cadrul Detașamentului de Pompieri Rădăuți și este și formator la centrul de pregătire a pompierilor de la Siret. Cu alte cuvinte, Simona Cojocar face instruire cu colegi pompieri din toată țara, pregătire practică cu privire la cum se intervine la incendii.
De la profesor la pompier: “O meserie activă mă reprezintă, firea mea este una foarte activă”
Simona Cojocar este de profesie economist și până în 2007 a lucrat ca profesor. În acel an a aflat că la pompieri se fac recrutări din sursă externă. A dat un examen de aptitudini fizice și unul scris și a fost admisă în cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Suceava.
Am întrebat-o pe Simona cum de a ales o schimbare atât de bruscă, de la profesor la pompier.
„Aveam colege ai căror soți lucrau la pompieri, am aflat și eu de examene și m-am luat cu valul ca să zic așa. Pentru mine era o provocare, o meserie activă mă reprezintă, firea mea este una foarte activă,”, povestește plutonierul Simona Cojocar. Deși în urma recrutărilor din sursă externă la ISU Suceava s-au angajat multe femei, ea este singura care a ales să facă munca grea de intervenție efectivă la incendii. Nu i-a fost ușor, abia de acum doi ani lucrând la operativ.
Un curs de formator în Franța i-a deschis drumul în cariera de pompier
Simona Cojocar s-a remarcat în urma unui proiect în cadrul căruia șase pompieri din județ au urmat cursuri de formatori în Franța. La selecția pentru Franța a avantajat-o faptul că avea bune cunoștințe de limbă franceză și engleză. Așa a început să facă antrenamente în medii ostile vieții, cum se spune la pompieri. Intervenții la înălțime, în spații înguste, la incendii la temperaturi foarte înalte, toate în cadrul unui centru de pregătire. Un astfel de centru de pregătire a fost deschis și la Garda de Intervenție a pompierilor de la Siret în 2012, fiind singurul din țară. Între timp, Simona Cojocar a început să intervină și la incendiile reale din zona acoperită de Detașamentul de Pompieri Rădăuți.
Cele mai grele intervenții din viața doamnei plutonier
Simona Cojocar spune că din punctul ei de vedere faptul că muncește cot la cot cu bărbații la stins incendii nu este ceva ieșit din comun: „Mi-am dorit să lucrez la operativ, e o provocare, mergi în lupta cu focul, ține de felul de a fi al unei persoane. La început colegii au fost poate sceptici, apoi au văzut că pot face față cu brio și suntem o echipă”.
Când o întrebăm de cele mai grele intervenții, Simona amintește de incendiul de mari proporții de la fabrica de cauciucuri de la Slobozia – Grănicești, în 2012, și de incendiul de pădure de la Dornișoara – Poiana Stampei, din mai 2013, la care au fost mobilizați sute de pompieri din întreg județul și nu numai.
„O meserie care poate fi făcută și de femei, însă nu de toate…”
“La Dornișoara am lucrat la stins incendiul timp de cinci zile, zi și noapte am fost acolo”, spune Simona, munca ei de atunci fiind confirmată și remarcată de șeful ei, colonelul Sorin Popovici, comandantul Detașamentului de Pompieri Rădăuți.
Tânăra admite că meseria de pompieri este grea pentru o femeie.
„E o meserie în care ai nevoie de curaj, o meserie care poate fi făcută și de femei, însă nu de toate, nu toate suntem la fel. Dar cu curaj, ambiție și pregătire adecvată și o femeie poate fi pompier”, își spune punctul de vedere.
Faptul că o femeie poate este motivație pentru ceilalți pompieri
După cum am amintit, Simona Cojocar se remarcă și prin faptul că este formator, lucrând în echipa de șase oameni care face instruire la centrul de pregătire de la Siret. Este singurul centru din țară unde se face o „lectură a focului” cum spun pompierii. Într-un container special se provoacă incendii, iar pompierii intervin la temperaturi foarte ridicate. După ce fac acest curs pompierii primesc un certificat de absolvire în domeniul lucrului real cu focul.
Colonelul Sorin Popovici a explicat avantajele faptului că o femeie instruiește bărbați la stins incendii.
„La început am văzut un oarecare scepticism la unii colegi de-ai mei pentru faptul că o femeie îi instruiește. Dar cu calm și modestie a reușit. A avut poate și mici provocări și șicane, dar prin profesionalism le-a depășit și a reușit. Faptul că o femeie poate ne ajută în a transmite celorlalți militari că trebuie să facă ceea ce li se cere. Ea execută toată gama de activități din centrul de pregătire și nu oricum, ci printre primii”, a declarat colonelul Popovici.
El a precizat că din informațiile pe care le avea în perioada în care a lucrat la Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al României, în țară ar mai fi doar trei femei care lucrează efectiv la stins incendii.