Florentina Lăzăreanu a stat printre rafturile de cărți ale Bibliotecii din Bosanci vreme de 16 ani, din 1994 până în 2010. Iubitoare de carte, în acest răstimp, femeia a fost liantul dintre cititori și bibliotecă și și-a dat toată silința pentru ca cititul și cartea „tradițională” să nu piardă teren în condițiile în care, acum, orice informație e la un click distanță.
Pentru munca depusă, așa cum prevede Legea Bibliotecilor, femeia ar fi trebuit să primească spor de încordare neuropsihică (în cuantum de 20% din salariu de bază), spor de condiții periculoase sau vătămătoare (15% din salariul de bază), spor de fidelitate (15%) și indemnizație de conducere (25%).
Din toate aceste sporuri și indemnizații, bani ce i-ar fi rotunjit frumușel leafa lunară și i-ar fi asigurat o pensie decentă, Florentina Lăzăreanu nu a văzut nici un sfanț.
Astfel, cât a stat printre cărți, femeia a primit doar salariul de bază.
Motivul ar putea fi pus pe seama „bunăvoinței” celor care au puterea de a lua aceste hotărâri din pix.
„Am solicitat să mi se acorde aceste sporuri, pentru că mi se cuveneau, era firesc, așa prevede legea. Însă contabila primăriei nu a ținut cont de acest fapt și a făcut aceste nedreptăți gratuite. Am amânat să fac ceva, fiind de bună credință și crezând că voi primi aceste drepturi”, mărturisește femeia.
Aceasta a mai menționat că singurii bani primiți, exceptând salariul, a fost sporul de fidelitate, primit cu o întârziere de doi ani, abia în 2006.
Conștientă că va primi o pensie ciunțită, bibliotecara a acționat în instanță, în 2008, Primăria comunei Bosanci. La finele aceluiași an, ea a primit o sentință favorabilă, definitivă și irevocabilă ce obliga primăria să-i restituie restanțele.
Pensie de nici 600 de lei, după 30 de ani de muncă
Cu toate că instanța i-a dat dreptate, femeia a primit o parte din banii cuveniți abia în 2010. Potrivit calculelor primăriei, bibliotecara are de primit retroactiv 18.407 de lei, însă de atunci banii au venit cu țârâita, astfel că nici măcar jumătate din sumă nu a fost acoperită. Mai mult de atât, banii reprezintă sporurile doar pentru trei ani din cei 16 munciți la bibliotecă, iar sporul de conducere nu a fost prins în calculul acestei sume.
„Puținul ce s-a calculat, doar pentru trei ani în loc de 16 ani, fără a se ține seama și de sporul de conducere, îmi doresc să-l primesc cât mai repede pentru a-mi fi recalculată pensia, în funcție și de aceste sporuri. Pensia va fi recalculată în momentul în care suma-mi va fi restituită integral”, spune bibliotecara.
În 2010, Florentina Lăzăreanu a ieșit la pensie, aceasta primind lunar aproape 600 de lei, pensie calculată în funcție de banii primiți lunar cât timp a fost angajată.
„Probabil dacă aș fi primit ceea ce mi s-ar fi cuvenit, aș fi avut o pensie în jur de 900 de lei”, spune femeia.
Primăria se angajează să restituie banii la timp
Bibliotecara spune că a întreprins demersuri permanente pentru a primi banii integral, solicitări ce au rămas fără un răspuns concret.
De partea cealaltă, primarul comunei Bosanci, Anton Curic, spune că știe situația în care se află Florentina Lăzăreanu, însă legislația nu-i permite să restituie restanțele mai devreme. Totuși acesta promite că va încerca să identifice o modalitate prin care să poată da retroactiv sporurile cuvenite, și nu eșalonat.
„Am tot respectul pentru munca pe care a desfășurat-o aceasta în biblioteca comunei. Personal, îmi iau angajamentul că va primi întreaga sumă calculată”, a arătat Anton Curic.