Gerul aspru din ultimele zile a băgat în spital mai mulți suceveni, temperaturile extreme făcând victime nu numai în rândul persoanelor fără adăpost.
La finele săptămânii, două sucevence au ajuns cu degerături la Unitatea de Primire a Urgențelor (UPU) a Spitalului Județean Suceava, în ambele cazuri impunându-se internarea în cadrul secției de Chirurgie. Vineri, 6 ianuarie, o fetiță de cinci ani a fost adusă la Spitalul Județean Suceava cu degerături la nivelul mâinilor și picioarelor, micuța fiind internată în cadrul secției de Chirurguie infantilă.
Se pare că fetița din Pătrăuți le-ar fi spus părinților săi că merge în vizită la bunica sa, care locuiește la doar câteva case depărtare, aceasta plecând de acasă îmbrăcată foarte subțire.
Potrivit reprezentanților unității spitalicești, „fetița stă internată cu o soră mai mare, în vârstă de 15 ani. Mama sa nu poate sta cu ea pentru că are un copil mic acasă. Fetița este pansată, nu se pune problema de amputare”.
Totodată, tot la finele săptămânii trecute, o femeie în vârstă de 71 de ani din comuna Zvoriștea a ajuns la spital cu degerături la ambele mâini.
11 suceveni s-au prezentat cu entorse și fracturi
Poleiul și zăpada abundentă le-au dat de furcă nu doar șoferilor, ci și pietonilor, 11 suceveni prezentându-se la Unitatea de Primire a Urgențelor cu fracturi, luxații sau entorse la finele săptămânii trecute. Luxațiile au fost la ordinea zilei încă de la primii fulgi de nea, însă ultimele zile au dat cel mai mult de furcă personalului unității spitalicești.
„Doi dintre cei 11 au fost internați pe secția de Ortopedie, un bărbat în vârstă de 75 de ani cu fractură de col femural și un altul, de 40 de ani, cu o contuzie de genunchi stâng”, a mai adăugat Liviu Cârlan.
Recomandări pentru perioadele cu temperaturi scăzute
În zilele cu temperaturi scăzute, Ministerul Sănătății recomandă populației să asculte sfatul medicilor, să evite deplasările în spații deschise și expunerea prelungită la frig, să respecte regulile de igienă pentru evitarea îmbolnăvirilor prin viroze respiratorii și să consume alimente bogate în proteine, fructe și legume.
Trebuie evitată expunerea prelungită a mâinilor și picioarelor la temperaturi scăzute pentru a se feri de degerături. De asemenea, în cazul simptomelor de răceală, trebuie evitată automedicația și este recomandată consultarea medicului.
Specialiștii de sănătate publică din Ministerul Sănătății recomandă ca persoanele vârstnice, în special cele cu afecțiuni cardiace și respiratorii, să evite deplasările și frecventarea locurilor aglomerate care creează premisele decompensării în condiții de temperaturi scăzute.
În această perioadă, trebuie să se acorde o atenție specială copiilor – aceștia nu trebuie lăsați să aștepte în interiorul autovehiculelor parcate sau să fie transportați pe distanțe lungi în vehicule fără posibilități de climatizare și neechipate corespunzător.
Locuințele și spațiile închise de locuit trebuie să fie încălzite corespunzător și trebuie evitată utilizarea instalațiilor improvizate, care pot duce la intoxicații cu monoxid de carbon.