O fată în vârstă de 16 ani, din municipiul Câmpulung Moldovenesc, a fost înșelată cu aproape 6.000 de lei prin metoda „accidentul”, cea care a făcut deja numeroase victime în 2013. De această dată modul de operare a fost puțin diferit, în sensul că escrocii s-au reorientat când fata nu a putut trimite suma prin transfer bancar și i-au cerut să transmită banii cu un taxi.
Escrocii au fost, pe rând, tatăl fetei, avocat și procuror
Miercuri seară, în jurul orei 18.30, la sediul Poliției municipiului Câmpulung Moldovenesc s-a prezentat Mariana R., în vârstă de 44 de ani, localnică, care a reclamat că fiica ei în vârstă de 16 ani a fost înșelată prin metoda accidentul. Din păcate, era deja destul de târziu, iar banii se aflau în posesia țeparilor.
Din ancheta derulată de poliție rezultă că în aceeași zi, în jurul orei 15.00, minora a răspuns la telefonul fix al familiei, la capătul celălalt al firului fiind un bărbat care i-a spus că este tatăl ei.
„Bărbatul s-a dat drept tatăl ei și i-a spus pe un ton grav că a avut un accident cu mașina și a lovit o femeie. Acesta i-a spus că este lovit la gură și i-a cerut să continue discuția cu alt bărbat, ce s-a recomandat a fi avocat și care i-a solicitat ca pentru rezolvarea problemelor apărute cu victima, ce se află la spital, să trimită suma de 1.500 de euro sau 6.000 de lei. Ulterior, a fost dirijată spre a purta conversația legată de problema tatălui cu un alt bărbat, așa-zis procuror, care i-a solicitat să trimită banii”, se arată într-un comunicat al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Suceava.
Convinsă să nu ia legătura cu nimeni din familie, pentru ca tatăl ei să nu aibă probleme
Fata a picat în plasă și, fără a se consulta cu nimeni, s-a dus la o bancă din Câmpulung Moldovenesc, unde i s-a refuzat tranzacția.
Escrocii i-au spus ca în acest caz să trimită banii prin intermediul unui taximetrist, de la Câmpulung Moldovenesc în municipiul Suceava.
„Pe toată perioada minorei i s-a solicitat să rămână la telefon până ce banii vor ajunge la destinație și să nu i-a legătura cu cineva din familie, fiindu-i indusă ideea că ar putea fi probleme dacă s-ar afla că se încearcă o asemenea rezolvare, motiv pentru care minora nu l-a mai contactat pe taximetrist, aruncând numărul său de telefon, iar acasă a închis telefonul mobil”, se arată în ancheta IPJ Suceava.
Șoferul de taxi, care a încasat pentru cursă 200 de lei, a dus banii la Suceava, fiind contactat telefonic de un individ care l-a așteptat într-o parcare. Acesta din urmă a preluat suma de bani, după care a dispărut. Din anchetă rezultă că suma de bani a ajuns la escroc în jurul orei 17.15, așadar cu mai mult de o oră înainte de a fi sesizată poliția.
Apeluri nenumărate de la poliție către suceveni
În ciuda numeroaselor apeluri făcute de poliție, sucevenii cad îngrijorător de des victimele înșelăciunilor cu acest mod de operare.
Subcomisarul Ionuț Epureanu, purtătorul de cuvânt al IPJ Suceava, a reamintit: „Vă recomandăm să manifestați prudență în cazul în care primiți un astfel de telefon și să nu dați curs respectivelor solicitări în ciuda reacției emoționale de moment. În cazul unui accident nu există noțiunea de plată a unor despăgubiri, decât în urma unei hotărâri judecătorești în acest sens sau dacă este făcută prin intermediul unor societăți de asigurări. Verificați dacă ruda în cauză a fost implicată într-un eveniment rutier, cereți date despre unitatea medicală, de poliție sau parchet unde s-ar afla aceasta și sunați pentru confirmare”.