Artista plastică suceveană Viorica-Ana Moruz a deschis vineri, în ajun de Mărțișor, o expoziție personală de pictură la City Gallery, în incinta Shopping City Suceava.
„O expoziție unitară prin tematică, paletă cromatică și tehnica personală”
Expoziția, care, așa cum a spus la vernisaj, în calitate de gazdă, specialistul în marketing Anca Ciutac, se înscrie în suita evenimentelor care anunță anotimpul primăverii, aparține unei artiste experimentate, care reprezintă Filiala Suceava a Uniunii Artiștilor Plastici din România.
Este vorba de „un membru de bază al filialei sucevene”, așa cum a subliniat Lucia Pușcașu, președintele grupării artistice locale, care etalează „o expoziție unitară prin tematică, paletă cromatică și tehnica personală”.
O expoziție care demonstrează „sensibilitate și finețe”, la care vicepreședintele Consiliului Județean Suceava Ilie Niță a declarat că este onorat să participe „alături de creatorii de frumos și de cei care iubesc frumosul”.
Un eveniment care „ține de marca autentică a acestei zone”
Evenimentul, pe care criticul de artă Valentin Ciucă l-a apreciat ca fiind unul care „ține de marca autentică a acestei zone”, a reunit alături de colegii de breaslă și de publicul fidel acestui gen de manifestări un număr însemnat de actuali și foști elevi ai artistei de la Școala de Arte „Ion Irimescu” Suceava. Elevi între care s-a aflat și laureata, cu numai câteva zile în urmă, a celei de-a VII-a ediții a Concursului Național de Artă Plastică „Ion Irimescu”, Cecilia Leonte, care a fost distinsă cu Marele Premiu al acestui concurs.
Subliniind faptul că Viorica-Ana Moruz s-a remarcat în mod deosebit „în taberele de creație la care a participat și în care a deschis multor copii orizontul artei”, criticul de artă Valentin Ciucă a apreciat expoziția ca fiind „convingătoare”, accentuând faptul că „niciodată nu trebuie să abdicăm de la rigoare și de la valoare”.
„O creativă dăruită și instruită”, care ne transmite mesajul „că este important să fim mereu împreună”
Viorica-Ana Moruz, care, așa cum a spus criticul de artă ieșean, este „un artist absolut remarcabil”, este „o creativă dăruită și instruită”, care, prin spectacolul vizual pe care ni-l oferă, ne transmite mesajul „că este important să fim mereu împreună”.
Valentin Ciucă a spus că ceea ce se întâmplă în spațiul galeriei prin evenimente de acest gen constituie „o evadare din cotidian”, o evadare care este posibilă prin artă.
„Arta pe care o face Viorica Moruz va fi durabilă”, a subliniat el, adăugând că „un om creativ este liber”.
Viorica-Ana Moruz ne propune prin arta sa să ne reinventăm, propunere la care subscriem pentru că artista, așa cum scrie Valentin Ciucă despre ea în monografia „Un secol de arte frumoase în Bucovina”, „are în tot ceea ce face sentimentul plenitudinii și bucuria exprimării”.
„Este o expoziție pe care o dăruiesc tuturor femeilor din Suceava”
Artista expozantă (care la sfârșitul lunii ianuarie, când s-a sărbătorit Ziua Artelor Plastice Bucovinene, a fost premiată și onorată cu titlul de „Aristocrat al Frumosului”) le-a mulțumit celor prezenți pentru că și-au „sacrificat ultima după-amiază de februarie” pentru a fi alături de ea, spunând că este mulțumită pentru că toți vor purta la piept mărțișorul pe care l-a oferit cu prilejul vernisării acestei expoziții.
„Este o expoziție – a încheiat ea – pe care o dăruiesc tuturor femeilor din Suceava”.