O echipă de bucătari condusă de clujeanul Tibi Kiss Budai va încerca, duminică, să doboare recordul mondial în gastronomie în cadrul unei etape a Campionatului Internațional de Gătit în Aer Liber de la Cluj, care va consta în prăjirea a 210 pui într-o singură tigaie, de 15 metri pătrați.
Radu Zărnescu, coordonatorul competiției, a declarat, ieri, într-o conferință de presă, că recordul urmează să fie omologat și certificat în direct de către reprezentanții World Records Academy, transmite corespondentul MEDIAFAX.
„O echipă de 20 de bucătari, condusă de maestrul Tibi Kiss Budai, va încerca, duminică, doborârea recordului mondial la pui prăjiți. Vom avea 210 pui împărțiți în patru, adică 840 de porții, care se vor prăji într-o tavă de 15 metri pătrați, iar puii vor fi unși cu trufe. Recordul va fi atestat și omologat la fața locului de reprezentanți ai World Records Academy veniți din California”, a spus Zărnescu.
Acesta a adăugat că focul va fi asigurat cu butelii de gaz și 24 de arzătoare, prăjirea urmând să dureze patru ore.
Potrivit lui Zărnescu, în cadrul concursului vor fi și echipe de bucătari care vor găti după rețete celebre din istorie, „ce a mâncat Napoleon după bătălia de la Waterloo, sau un meniu antic grecesc”.
Președintele asociației organizatoare a concursului, Iulia Drăguț, a declarat, la rândul său, în aceeași conferință de presă, că în cursul zilei de vineri nouă bucătari din Israel vor găti „Meniul Păcii”, alături de bucătari români și maghiari, iar o bucătăreasă din Cluj-Napoca va pregăti „gomboți cu prune, tăvăliți în pesmet și fulgi de migdale”.
Campionatul Internațional de Gătit în Aer Liber va avea loc, începând de vineri și până duminică, în parcarea unui mall din Cluj-Napoca.
În prima zi a evenimentului se va desfășura competiția de preparate culinare reci, la care sunt așteptați bucătari amatori și profesioniști din România.
Sâmbătă va avea loc competiția de gătit la plită, grătar, ceaun și creație, adică la proțap, lut și jar.
Președintele juriului Campionatului Internațional de Gătit în Aer Liber va fi Cornelia Ghișoi, „lady chef a României”.
Campionatul este organizat de Asociația Culturală Euro Est Alternativ (ACEEA).