O combinație de alimente contribuie la reducerea riscului de declanșare a maladiei Alzheimer



O combinație de alimente, printre care se numără carnea de pește, fructele, legumele, carnea roșie și produsele lactate, pare să fie asociată cu un risc mai mic de declanșare a maladiei Alzheimer, potrivit unui studiu publicat în Archives of Neurology, informează AFP.
Acest studiu, coordonat de medicul Yian Gu de la Universitatea Columbia din New York, a fost efectuat pe un eșantion de 2.148 de pacienți cu vârsta medie de 65 de ani care nu prezentau simptome ale maladiei Alzheimer la începutul cercetării.
Participanții au completat un chestionar despre regimul lor alimentar și au fost testați la fiecare 18 luni, timp de patru ani, pentru a determina starea sănătății cerebrale.
În timpul acestei perioade de monitorizare, 253 de voluntari au dezvoltat maladia Alzheimer.
O anumită combinație de alimente a fost asociată de medici cu o reducere a riscului de declanșare a maladiei. În afară de pește și fructe, autorii citează uleiul de măsline, diverse tipuri de semințe, tomatele, carnea de pui, legumele crucifere precum spanacul, dar și legumele de culori închise printre alimentele capabile să scadă riscul de apariție a maladiei Alzheimer. Acestora li se adaugă mici cantități de lapte integral, unt și carne roșie, care sunt bogate în grăsimi saturate.
Mai multe nutrimente din aceste alimente au un rol preventiv atunci când sunt combinate. Este vorba de vitaminele B12 și E, acidul folic și acizii grași Omega 3 și Omega 6. În schimb, autorii studiului citează în special grăsimile saturate pe lista factorilor care contribuie la creșterea riscului de apariție a acestei maladii.
Dietele bogate în grăsimi saturate sunt asociate cu tulburări ale funcțiilor cognitive, ateroscleroză (blocarea arterelor) și inflamații care afectează creierul prin acumulări de beta-amiloid. Acestea sunt dăunătoare pentru sistemul nervos, pentru că împiedică transmiterea informațiilor între neuroni. Plăcile de beta-amiloid reprezintă una dintre caracteristicile maladiei Alzheimer.