O cercetătoare poloneză a brevetat napolitana cu zero calorii



O cercetătoare poloneză a brevetat napolitana cu zero calorii
O cercetătoare poloneză a brevetat napolitana cu zero calorii

Cercetătoarea poloneză Joanna Harasym a brevetat un sortiment de napolitană din semințe de hrișcă despre care afirmă că are zero calorii, nu conține gluten, dar este bogată în antioxidanți, informează AFP.
„Deoarece organismul uman nu absoarbe celuloza din semințele de hrișcă, napolitanele mele sunt neutre din punct de vedere caloric și rămân o sursă bogată în antioxidanți care sunt buni pentru sănătate”, a declarat cercetătoarea poloneză.
Noul sortiment de napolitană îi poate ajuta pe oameni să își controleze mai ușor greutatea, iar diabeticii vor putea să aprecieze la rândul lor noul produs, ca și persoanele care nu tolerează glutenul, deoarece aceste napolitane de culoarea ciocolatei și cu aromă de alune „nu conțin gluten și nu cauzează o creștere a glicemiei”, a declarat cercetătoarea, profesor la Universitatea economică din Wroclaw.
Joanna Harasym a anunțat că lucrează în prezent la obținerea unui sortiment de bere din hrișcă, dar acesta nu va fi neutru din punct de vedere caloric.
Denumită „grâul negru”, hrișca nu este o cereală, așa cum este grâul sau orzul. Această plantă face parte din familia Polygonaceae, iar semințele ei sunt bogate în proteine, acizi aminați, fibre solubile și compuși antioxidanți. Planta a fost introdusă în Europa de către mongoli și turci.
Grăunțele de hrișcă sunt foarte populare în Polonia, țară în care produsele din hrișcă sunt consumate ca o alternativă pentru produsele din cartofi, orez sau paste.