O boală devastatoare, numită „rugina cafelei”, nimicește plantațiile de cafea



Guvernul SUA depune noi eforturi pentru a ajuta fermierii dn America Centrală să combată o boală devastatoare a cafelei ce riscă să crească considerabil prețul acestei băuturi.
Problema este o ciupercă, intitulată „rugina cafelei” (Hemileia vastatrix) ce a provocat daune de peste un miliard de dolari de-a lungul Americii Latine. Ciuperca este mai ales letală pentru cafeaua Arabica, bobul de cafea folosit pentru cafelele cele mai scumpe.
Ciuperca afectează deja prețul cu care sunt comercializate unele cafele.
„Suntem îngrijorați, deoarece știm că rugina cafelei a provocat deja deforestări masive”, a comentat Raj Shah, șeful U.S. Agency for International Development (USAID) .
Șeful USAID a anunțat astăzi un parteneriat în valoare de cinci milioane de dolari pe care agenția îl lansează alături de Centrul de Cercetări asupra Cafelei din cadrul Universității Texas A&M, scopul proiectului fiind eliminarea acestei ciuperci.
Autoritățile americane nu lansează acest efort doar pentru a reduce riscul scumpirii cafelei, ci și pentru că se teme de consecințele economice ale acestei boli devastatoare.
Specialiștii SUA estimează că producția de cafea ar putea scădea cu 15%-40% în următorii ani din cauza ciupercii, ceea ce ar însemna că 500.000 de oameni și-ar pierde slujbele. Deși unele țări au reușit să țină ciuperca sub control, anumite țări mai sărace din America Latină specializate în producția de cafea continuă să fie afectate în mod semnificativ de această boală.
Guatemala, El Salvador, Honduras, Panama și Costa Rica sunt țările cele mai afectate de „rugina cafelei”.
Majoritatea cafelei de slabă calitate, produsă în masă, vine din Asia și din alte regiuni. Cafeaua mai bogată și mai scumpă este produsă în ferme mici, situate la altitudini înalte în America Centrală. Deoarece fermele sunt mai mici, fermierii de multe ori nu au suficienți bani pentru a cumpăra fungicidele necesare și nici nu cunosc tehnicile de plantare care permit evitarea contaminării.
„Rugina cafelei” este o ciupercă extrem de contagioasă datorită sporilor ce călătoresc prin aer. Ciuperca afectează mai multe varietăți, însă boabele Arabica sunt cele mai susceptibile. Vremea ploioasă accentuează această problemă.
„Nu vedem vreo încetare a acestei probleme în viitorul apropiat”, spune Leonardo Lombardini de la Centrul de Cercetări asupra Cafelei.
Ric Rhinehart, de la Specialty Coffee Association of America, afirmă că în cel mai rău caz, „consumatorii vor plăti prețuri extraordinar de mari pentru acele cafele, dacă vor mai fi disponibile”.
Rhinehart afirmă că anumite varietăți ce au o origine unică, precum cafelele antigua din Guatemala, devin din ce în ce mai greu de găsit. Dacă problema va continua, specialistul afirmă că anumite companii ce produc cafea vor crește prețurile sau vor apela la varietăți mai ușor de găsit, scăzând calitatea cafelei.
Autoritățile americane finanțează acest proiect de combatere a „ruginii cafelei” în cadrul programului Feed the Future, ce are ca țel eradicarea sărăciei extreme prin dezvoltarea agricolă și îmbunătățirea nutriției.
Deși acest efort a ajutat la reducerea foametei în rândul copiilor la nivel mondial, „există riscul să ne întoarcem în trecut din cauza ruginii cafelei”, concluzionează Shah.
Sursa: Associated Press, Reuters



Recomandări

Peste 400 de sortimente la cea de-a patra ediție a Târgului de cafea și ceai de la Auchan