Nutriționist: Pe perioada Postului nu se combină soia cu carbohidrați; interziși aditivii de gust



Nutriționistul Lygia Alexandrescu recomandă, pe perioada Postului Crăciunului, consumul de fructe și legume locale, care să nu fie însă preparate în ulei, cu exces de sare sau cu pliculețe cu condimente pentru mai mult gust, și atrage atenția că nu trebuie combinate cerealele cu laptele de soia.
Contactată de MEDIAFAX, Lygia Alexandrescu a precizat că ar trebui consumate în continuare cinci mese pe zi, dintre care trei principale și două gustări cu legume și fructe proaspete, pe perioada postului.
Ea a mai arătat că se poate opta pentru legume locale, de toamnă, adică ultimele roșii și ultimii ardei grași, varză etc., însă acestea nu trebuie gătite în mult ulei, pentru mai mult gust, ci la cuptor, la aburi sau pe grătar, iar uleiul trebuie adăugat la sfârșit pentru a nu fi tratat termic.
De asemenea, se recomandă să se folosească minimul de sare și sunt interzise pliculețele cu condimente.
La micul dejun, sunt recomandate cerealele integrale în combinație cu fructe și nicidecum cu lapte sau iaurt de soia, pentru că astfel s-ar combina carbohidrați cu proteine, ducând la îngrășare. Totodată, trebuie avută grijă ca cerealele alese să nu conțină zahăr adăugat și să se consume cât mai multă apă în timpul zilei pentru că altfel acestea vor duce la constipare în loc să aibă efectul invers.
Alexandrescu mai spune că pe perioada Postului ar trebui să se evite fumatul și consumul de alcool pentru ca procesul de detoxifiere să fie cât mai eficient.
Nutriționistul, alături de alți specialiști, propune și câteva rețete vegetale, bune pentru menținerea siluetei: borș de legume de toamnă (cu morcov, sfeclă roșie, rădăcini de țelină, pătrunjel și păstârnac, dovlecel, ceapă, cartofi, varză, borș și cimbru), pate de vinete cu ardei copt (vinetele și ardeii copți se amestecă la robot, se adaugă usturoi zdrobit, ulei și cimbru, se pot pune și roșii coapte decojite și tocate mărunt, pătrunjel sau orice altă plantă aromatică), foarte gustos în combinație cu o pâine integrală, și vinete umplute cu legume (tăiate pe jumătate și scobite, date cu sare grunjoasă să-și lase zeama, umplute cu un amestec din propriul miez, morcov ras, ciuperci și ceapă călite, date cu pesmet și pregătite la cuptor), fel care se poate consuma atât cald, cât și rece.
Postul Crăciunului a început ieri și se încheie în 24 decembrie. Cei care postesc pot mânca doar produse vegetale, fără carne și produse lactate, însă în toate zilele de sâmbătă și duminică au dezlegare la pește și preparate din pește și la vin.