Ultimii opt ani au însemnat o permanentă schimbare în comuna Bosanci, iar investițiile realizate în această perioadă sunt o realitate ce nu poate fi contestată de nimeni. Anton Curic, primarul comunei Bosanci, spune că pentru perioada următoare pe lista investițiilor sunt și alte obiective, din mai multe domenii, cum ar fi infrastructura rutieră și pietonală, educația, sănătatea, dar și alte proiecte de utilitate publică.
„Tot ceea ce am realizat în acești ani este palpabil și vizibil. Nu a fost ușor să ducem la capăt ceea ce ne-am propus, mai ales că am preluat primăria cu datorii de 60 de miliarde de lei vechi, iar în prezent mai avem de achitat un credit de 20 de miliarde de lei vechi, credit accesat pentru modernizarea unui drum comunal și extinderea rețelei de gaz metan. Chiar și așa, comuna Bosanci are resurse pentru a continua modernizarea, iar proiectele aflate în derulare sunt edificatoare”, a arătat Anton Curic.
Ce s-a realizat în Bosanci în ultimii ani
În ceea ce privește drumurile și transportul local, în Bosanci s-au finalizat în ultimii ani mai multe investiții. Asfaltul a fost așternut pe 7 km de drum agricol și drum comunal în zona Bosanci – Nimerceni – Cumpărătura – Bunești – E85, în timp ce jumătate de kilometru de drum a fost modernizat în zona Centru – Biserica Penticostală. De asemenea, în acest interval au fost balastate toate drumurile comunale și o parte din cele aflate în câmp și au fost construite aproape 100 de podețe. Pentru oamenii care aveau diferite treburi în municipiul Suceava s-a reușit înființarea unei linii de transport tur-retur, mijloc de transport care trece și prin zona Bosanci Deal.
Cu ajutorul fondurilor europene s-au realizat 26 de km de rețea de alimentare cu apă și 26 de km de canalizare, iar prin fonduri proprii rețeaua de alimentare cu apă a fost extinsă pe o lungime de 2 km. Tot din fonduri proprii s-a reușit modernizarea celui de-al treilea rezervor de apă potabilă, dar și dotarea serviciului de apă și canalizare cu aparatură necesară intervențiilor operative.
În actualul mandat s-a extins și rețeaua de gaz metan pe o lungime de 1,5 km și s-a realizat o stație de epurare.
Prin parteneriat public-privat s-a extins rețeaua de iluminat pe o lungime de 600 de metri, iar în zona centrală a comunei Bosanci s-au montat lămpi economice cu leduri și s-au instalat stâlpi ornamentali.
Nu în ultimul rând, trebuie amintită modernizarea centrului civic, prin pavarea a 2 km de trotuare și realizarea a 2 km de canalizare pluvială, precum și crearea unei zone pietonale la moara Gula, ceea ce a dus la scăderea accidentelor rutiere.
Sală de sport cu 150 de locuri și o bază cu nocturnă și gazon artificial
Lista investițiilor de viitor, parte din ele aflate în derulare, este lungă și cuprinde mai toate domeniile de activitate. Printre acestea se numără construcția unei săli de sport cu o capacitate de 150 de locuri pe scaune, dar și amenajarea unei baze sportive cu nocturnă și gazon artificial. Dotarea Căminului Cultural este în stadiu avansat, banii pentru acest proiect provenind din fonduri europene.
„Am observat că foarte multe comune au reușit să atragă bani prin intermediul Grupurilor de Acțiune Locală (GAL), motiv pentru care am inițiat deja un asemenea plan. Am constituit deja GAL Valea Siretului de Jos, din care fac parte comunele Bosanci, Dumbrăveni, Udești, Fântânele și Ipotești, iar în scurt timp ne vom înscrie și la atragerea de bani pentru a demara realizarea obiectivelor care ne interesează”, a precizat primarul Anton Curic.
Pe aceeași linie se înscrie și includerea comunei Bosanci în Zona Metropolitană Suceava, ceea ce va permite implementarea unor proiecte comune și de interes pentru oameni.
Lucrările de modernizare a parcării și gardului împrejmuitor din spatele Căminului Cultural sunt deja demarate, iar în curând va începe și munca pentru modernizarea parcului central, dar și construcția unei noi parcări în zona societății Fly Music SRL.
Educația, un pariu câștigător
Și pe linie de educație implicarea actualei conduceri a Primăriei Bosanci a fost una extrem de serioasă și se anunță a fi la fel și în perioada următoare. Astfel, Școala Gimnazială cu clasele I-VIII Bosanci are o centrală pe gaz nouă, iar acoperișul a fost schimbat integral. Și Școala cu clasele I-IV din Bosanci Deal a suferit modificări în bine cu fonduri atrase de la Banca Mondială. Tot la această școală urmează să se construiască un gard împrejmuitor, dar și confecționarea de porți metalice.
Pe lista de priorități s-a numărat și achiziționarea unui microbuz pentru transportul elevilor din localitățile Bosanci și Cumpărătura.
„Educația reprezintă unul din pariurile mele, pentru că sunt de principiul că o comunitate se poate dezvolta doar cu oameni inteligenți și care pot sprijini în viitor locul de baștină. De aceea, am insistat pentru premierea copiilor care au obținut performanțe la diferite concursuri și competiții, iar de aceste premii au beneficiat peste 90 de elevi olimpici”, a menționat primarul Anton Curic.
Nici biblioteca și dotarea acesteia la standarde ridicate nu au fost trecute cu vederea. În acest fel, accesarea programului „Biblionet” a dus la achiziționarea de calculatoare, care au fost conectate la internet, dar și mobilier pentru cărți.
Pe linie de cultură trebuie amintite emisiunile prin care comuna Bosanci a fost promovată la nivel național, dar și realizarea de spectacole artistice, inclusiv cele care vizau obiceiuri ale locului.
Bun gospodar
Numeroase proiecte în toate domeniile de activitate au adus un aer de modernitate în Bosanci
