Numărul tinerilor care au împlinit 18 ani, dar care au rămas în grija statului, este în scădere. În anul 2010, erau înregistrați la Direcția de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Suceava 287 de tineri aflați în sistemul de protecție, în timp ce, la sfârșitul anului trecut, erau doar 217.
148 de tineri dintre cei 217 se află în centre de plasament de tip rezidențial. Directorul executiv al Protecției Copilului Suceava, Dan Ionuț Adomniței, a declarat că instituția pe care o conduce încearcă să promoveze cât mai multe programe sociale, pentru tinerii care urmează să părăsească sistemul de protecție, „pentru creșterea capacității de a se integra socio-profesional”.
DGASPC Suceava derulează, în parteneriat cu Fundația “Hope&Homes for Children România”, un program de integrare socio-profesională pentru tinerii care părăsesc sistemul de protecție, în cadrul căruia, în primele șase luni ale anului trecut, cinci tineri din sistem au fost ajutați cu suma de 5.550 de lei, bani cu care să își închirieze o locuință până își găsesc un loc de muncă. Protecția Copilului a încheiat un parteneriat cu Școala Postliceală Sanitară „Laureatus” Siret, având ca scop școlarizarea a opt tineri proveniți din sistemul de protecție rezidențial.
„În structura DGASPC Suceava funcționează Centrul social cu destinație multifuncțională Gura Humorului, destinat tinerilor care părăsesc sistemul de protecție, centru care are 13 beneficiari. Este vorba de un proiect din cadrul Programului de Incluziune Socială, finanțat de Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD)”, a explicat Adomniței.
Pentru fiecare copil sau tânăr care părăsește sistemul de protecție, DGASPC Suceava acordă o sumă de bani echivalentă cu salariul minim pe economie, în conformitate cu legislația în vigoare. Anul trecut, au fost evaluați și consiliați vocațional 68 de tineri din sistemul de protecție, în vederea dezvoltării abilităților personale și a competențelor profesionale ale acestora. În cadrul Direcției de Asistență Socială Suceava funcționează ateliere de sculptură, pictură, de tâmplărie, țesături și împletituri, fermă zootehnică, în care copiii/tinerii din sistemul rezidențial dobândesc deprinderea unei meserii, în vederea integrării profesionale la ieșirea din sistemul de protecție.