Numărul sucevenilor care își petrec timpul liber căutând comori în pământ, cu detectoare de metale în care au investit cel puțin câteva sute de euro, a crescut foarte mult în ultima perioadă. Interesul pentru această activitate, văzută de unii ca un hobby, iar de alții ca o șansă de a se îmbogăți, a fost stârnit în mare măsură de descoperirea celei mai mari comori de monede geto-dacice, la Cacica, în vara anului 2014, de către un localnic pasionat de arheologie, care a cutreierat dealurile și pădurile din sat cu un detector ieftin, de aproximativ 200 de euro.
De la 27 la 85 de autorizații, într-un an de zile
Agentul-șef adjunct Cristinel Pădurariu, de la Compartimentul protejarea patrimoniului cultural național al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Suceava, ne-a declarat că la finele anului trecut avea în evidențe 85 de autorizații pentru deținere de detectoare de materiale, pentru 101 aparate. Prin comparație, în 2014, erau înregistrați doar 27 de deținători de detectoare de metale. Din cele 85 de autorizații, 6 sunt pentru persoane juridice, iar restul pentru persoane fizice, care au între unul și trei detectoare de metale autorizate.
În cazul persoanelor juridice este vorba de societăți din domeniul exploatării forestiere, care folosesc detectoarele pentru a depista elemente de metal și a evita astfel defectarea utilajelor de prelucrare a lemnului. În rest, este vorba de persoane fizice, pasionate de perioada medievală ori de perioada războaielor mondiale și care speră să găsească elemente cât mai reprezentative din acele vremuri.
Căștile militare, baionetele sau gamelele, căutate de colecționari
Referitor la ce găsesc sucevenii cu detectoarele de metale, agentul-șef adjunct Cristinel Pădurariu, polițistul care se ocupă de acest sector al bunurilor de patrimoniu, a declarat:
„Din datele pe care le avem, din perioada medievală s-au găsit elemente de vestimentație sau bijuterii degradate, fără mare valoare. Din perioada de războaie mondiale descoperirile sunt mai dese, valoroase pentru colecționari fiind căștile militare, baionetele sau gamelele”.
El a subliniat că, fără îndoială, descoperirea de la Cacica, din vara anului 2014, alături și de altele din România, a crescut mult interesul sucevenilor pentru detectoarele de metale, dovada stând în statistici.
Conform procedurilor legale, bunurile găsite cu detectoarele de metale trebuie evaluate de un expert, care emite o adeverință de declasificare, dacă nu sunt bunuri de patrimoniu cultural național. În cazul în care sunt bunuri de patrimoniu acestea trebuie predate Statului Român, care îl despăgubește după o grilă legală pe descoperitor.
Povestea bărbatului care a făcut marea descoperire de la Cacica
Paul Croitoriu este numele bărbatului din Cacica care, în vara anului 2014, a scos la iveală și a predat 309 monede geto-dacice, plus 40 de fragmente monetare din argint cu vechimea de 2.300 de ani, cel mai valoros tezaur de gen descoperit în România.
Bărbatul își făcuse un obicei de a cutreiera dealurile și pădurile din comună, cu detectorul de metale, singur sau alături de alți pasionați. Este conștient că norocul a fost primordial, deși perseverența și pasiunea au fost foarte importante. După ce s-a decis să predea tezaurul, Paul a primit 30.000 de lei, sumă calculată ca echivalent a 30% din valoarea totală a monedelor pe care le-a descoperit, plus încă 10.000 de lei, recompensă din partea Guvernului României. Dacă ar fi încercat să vândă monedele pe piața neagră, acesta ar fi încasat în jur de 150.000 de euro. Asta ar fi însemnat însă să încalce legea și să-și asume riscuri mari.
Acum, în 2016, Paul Croitoriu nu regretă că a predat monedele, însă nu poate să ascundă faptul că nu este foarte mulțumit de recompensă, mai ales că, ulterior, din zona unde a făcut el descoperirea arheologii au mai scos la suprafață încă 139 de monede.
„Am fost nemulțumit și de cum am fost tratat de unele persoane, însă nu mai vreau să reproșez nimic, nimănui”, spune bărbatul. Între timp, din cauza unor probleme de sănătate, a trebuit să renunțe momentan la pasiunea sa, iar cei mai mulți bani i-a cheltuit deja pe tratamente.
„Unii s-au entuziasmat foarte tare, iar când au început să scoată doar sârme din pământ au renunțat”
Paul Croitoriu a confirmat și el interesul evident mai ridicat al sucevenilor pentru detectoarele de metale. Unii au crezut însă că vor găsi imediat comori la fel ca cea descoperită de el, dar s-au cam înșelat:
„Unii s-au entuziasmat foarte tare, și-au cumpărat detectoare, iar când au început să scoată doar sârme din pământ au renunțat. Așa s-a ajuns să-și vândă detectoarele la jumătate din prețul cu care le-au luat”, ne-a relatat bărbatul din Cacica.
El a precizat că un detector de metale pentru începători costă în jur de 200 de euro, însă un detector bun, performant, costă de la 1.000 de euro în sus, iar unul foarte bun costă și 2.000 de euro.
El a confirmat că în județ sunt mulți pasionați, în special tineri, care ies des în teren, cei mai mulți în căutare de bunuri rămase din războaiele mondiale.
Paul Croitoriu a mai găsit în urmă cu câțiva ani în zona Cacica o monedă austriacă de la finele secolului al XIX-lea, dar și o decorație din Primul Război Mondial.
Autorizația de la poliție este obligatorie. Cum se obține aceasta
Agentul-șef adjunct Cristinel Pădurariu ne-a explicat care este procedura în ceea ce privește deținerea și folosirea unui detector de metale. În primul rând, posesorii trebuie să se autorizeze, la Compartimentul protejarea patrimoniului cultural național al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Suceava. Trebuie să achite o taxă de 10 lei, o singură dată, să aibă 18 ani și să prezinte cazierul, din care să rezulte că nu au la activ condamnări pentru infracțiuni legate de patrimoniul cultural național. Se completează o cerere tip iar apoi, în termen de 10 zile, se emite autorizația. Detectoarele de metale pot fi utilizate doar de titularul autorizației. Pentru cei care ies în teren fără autorizație și sunt prinși, sancțiunile sunt destul de aspre. Aparatul se confiscă și se aplică un avertisment sau o amendă de la 2500 la 7.500 de lei.
Înainte de a primi autorizația, posesorii de detectoare de metale au parte de un instructaj, în care, printre altele, sunt atenționați cu privire la ce au de făcut atunci când dau peste grenade, obuze sau alte elemente de muniție, care pot prezenta un pericol.
Detectoare de metale confiscate de polițiști. Într-un caz s-au găsit și monede deținute ilegal
Agentul-șef adjunct Cristinel Pădurariu a declarat că, pe parcursul anului trecut, au fost depistate șase persoane fizice care dețineau fiecare câte un detector de metale, fără a fi autorizate în acest sens.
„Toate persoanele au fost sancționate, iar dispozitivele au fost confiscate”, a declarat reprezentantul Compartimentului protejarea patrimoniului cultural național al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Suceava.
Cel mai elocvent este exemplul unei percheziții efectuate, în ziua de 9 decembrie 2015, la domiciliul unui bărbat din municipiul Vatra Dornei. Din casa acestuia au fost ridicate un detector de metale deținut fără autorizație și 90 de monede vechi, care au fost ridicate în vederea efectuării unor verificări la nivel național, având în vedere faptul că persoana respectivă nu a anunțat găsirea lor, în vederea evaluării.
Două piese vechi de 3.500 de ani, descoperite recent
Un tânăr din Pătrăuți, Marius Hatnean, a descoperit recent cu detectorul de metale două piese vechi de aproximativ 3.500 de ani. Este vorba de un topor și de o daltă, piesele fiind predate Direcției pentru Cultură Suceava. Marius și Cristi Hatnean, din Pătrăuți, sunt doi dintre cei mai cunoscuți căutători de comori de acest gen din Suceava.
La modă
Numărul sucevenilor care caută comori în pământ a crescut de câteva ori în doar un an de zile
