Numărul pacienților provenind din Gura Humorului care au fost internați cu toxiinfecție alimentară la Spitalul Județean de Urgență Suceava, după ce au mâncat hamburgeri cu maioneză, a ajuns, ieri dimineață, la nouă.
Rezultatele primelor analize confirmă prezența bacteriei Salmonella.
Autoritatea de Sănătate Publică a început un control și a dispus închiderea discotecii care, în weekend-ul recent încheiat, a comercializat mâncarea infestată, primele concluzii fiind că îmbolnăvirile s-au produs din cauza mizeriei.
Ieri, Ministerul Sănătății a fost informat de situația înregistrată la Gura Humorului, unde un grup de nouă persoane, printre care și trei copii, au fost spitalizate cu simptome ale bolii.
Analizele de laborator au confirmat infestarea cu Salmonella Directorul adjunct al Autorității de Sănătate Publică (ASP) Suceava, dr. Alexandru Lăzăreanu, a arătat că bolnavii au continuat să vină pe tot parcursul zilei de marți, inclusiv în cursul nopții, astfel încât ieri dimineață nouă persoane, printre care și trei adolescenți de 13, 15 și respectiv 16 ani, erau spitalizate. Între timp, unul dintre pacienții internați a obținut externarea.
Lăzăreanu a precizat că, din informațiile pe care le deține, numărul persoanelor cu toxiinfecție alimentară ar fi mai mare, dar o parte s-au tratat la domiciliu.
Potrivit medicului, bolnavii au ajuns la spital cu febră, grețuri, vărsături, dureri abdominale, scaune diareice și astenie, în toate cazurile fiind vorba de forme medii de enterocolită acută.
Ulterior, analizele de laborator efectuate în cazul unui prim pacient au confirmat că agentul patogen incriminat este Salmonella. În acest context, ASP a început o acțiune de control la discotecă, pentru a stabili cauzele îmbolnăvirii. Ieri, în urma verificărilor, inspectorii instituției au decis închiderea unității.
Au mâncat la discoteca DANS VIP, din incinta Casei de Cultură „Inițial a fost greu să precizăm sursa, dar toți bolnavii aveau în comun faptul că au consumat hamburgheri de la societatea comercială SC DANS VIP SRL Gura Humorului, care funcționează în Casa de Cultură din oraș. După ce am identificat locul unde s-au consumat produsele respective, am trimis echipele de control de la Inspecția Sanitară să verifice condițiile în care această unitate funcționează. Din cercetările noastre a reieșit că este vorba de un snack bar cu discotecă și terasă de sezon, care are autorizație sanitară de funcționare din 2003, dar fără vize anuale, întrucât o perioadă de timp acestea nu au mai fost necesare. Obiectul de activitate autorizat este prepararea și desfacerea de gustări calde și reci, hod-dog, hamburgheri, cheeseburgeri, sandwichiuri, cafea, băuturi alcoolice, răcoritoare, la pahar și înghețată preambalată”, a spus adjunctul ASP, adăugând că verificările întreprinse la discotecă au evidențiat o serie de deficiențe grave.
Din cauza neregulilor constatate, dar și a faptului că reprezentanții discotecii nu au putut pune la dispoziția inspectorilor veniți în control actele unității, în cursul zilei de ieri, a fost emisă decizia de suspendare a activității.
Îmbolnăvirile, produse din cauza mizeriei Printre neajunsurile depistate la discoteca DANS VIP din Humor se numără suprafețe, pardoseală și pereți necorespunzători, cu gresie și faianță degradate și cu porțiuni lipsă, veselă de porțelan degradată în proporție de 10%, flacoane de substanțe dezinfectante (cloramină) neetichetate și cu tablete degradate în ele, spații frigorifice fără termometru și termogramă, grup sanitar comun pentru personalul din blocul alimentar, consumatori și persoanele care au treabă la Casa de Cultură. În plus, pe lângă faptul că era utilizată de toată lumea, toaleta era și necorespunzătoare, având instalații defecte și lăsând mult de dorit la capitolul igienă.
Alte nereguli descoperite de inspectorii sanitari constau în lipsa vestiarului pentru personalul de la bucătărie și a unui spațiu special amenajat pentru igiena mâinilor angajaților care lucrează în acest sector, neefectuarea de acțiuni de dezinfecție în blocul alimentar cu unități specializate.
Întrucât responsabilii din cadrul ASP au descoperit că hamburgerii nu erau cumpărați, ci se preparau la discotecă, au fost recoltate probe din carnea tocată de vită, păstrată sub formă congelată, din care se gătea mâncarea. Totodată, au fost efectuate teste de salubritate, pe suprafețele de lucru, la bucătărie și pe mâinile bucătăresei, și au fost recoltate probe de scaun pentru examenul coprobacteriologic.
Reprezentanții discotecii, pasibili și de alte sancțiuni „Cred că neluarea măsurilor corespunzătoare pentru igienizarea la timp a dus la aceste deficiențe soldate cu îmbolnăvirea atâtor persoane. Pe lângă decizia de închidere s-au dispus și sancțiuni contravenționale ce urmează a fi aplicate la prezentarea documentelor, pe data de 23 iunie, când reprezentanții discotecii au fost chemați la sediul ASP. Eu am informat telefonic Ministerul Sănătății și, în funcție de cercetările efectuate la fața locului și probele recoltate în spital, vom trimite și informarea scrisă. De asemenea, vom decide ce măsuri vom dispune în viitor”, a conchis adjunctul ASP Suceava.





