Numărul temutelor infecții „de spital”, adică infecții asociate asistenței medicale, în Spitalul Municipal Câmpulung Moldovenesc, a scăzut anul trecut, în comparație cu anul precedent, potrivit managerului Spitalului Municipal Câmpulung Moldovenesc, dr. Cătălin Săndulescu. Medicul a declarat că, în anul 2018, rata incidenței infecțiilor asociate asistenței medicale, raportată la numărul celor 6.696 de pacienți externați, a fost de 0,11 la sută, în scădere față de anul 2017, când a fost de 0,13 la sută.
Dr. Săndulescu a afirmat că anul trecut s-au înregistrat opt cazuri de infecții asociate asistenței medicale, din care patru cazuri de infecție de natură digestivă, cauzate de Rotavirus, raportate în compartimentul de Pediatrie. Alte trei cazuri au fost raportate în secția de Boli infecțioase, din care un caz de natură digestivă, fără agent patogen, de etiologie neprecizată, un caz de natură digestivă cauzat de Clostridium Difficile și un caz de infecție de natură respiratorie fără agent patogen.
Un alt caz în care a fost identificat Clostridium Difficile a fost raportat în compartimentul de Cardiologie din cadrul secției de Medicină internă.
În anul 2017, conform evidențelor Spitalului Municipal, au fost externați 6.617 pacienți și au fost înregistrate nouă cazuri de infecții asociate asistenței medicale, din care patru cazuri în secția de Boli infecțioase și cinci cazuri în compartimentul de Pediatrie.
Doctorul Cătălin Săndulescu a subliniat că pentru reducerea și prevenirea apariției infecțiilor asociate asistenței medicale, Compartimentul de Prevenire, Control și Limitare a IAAM a elaborat și implementat Planul anual de supraveghere și control al IAAM, procedura privind prevenirea și controlul IAAM, protocolul pentru diagnosticul acestor infecții, instruirea periodică a personalului medical, dezinfecția ciclică a spațiilor cu risc crescut de infecție, efectuarea triajului epidemiologic la internarea pacienților, izolarea pacienților posibil infecțioși, igiena mâinilor și portul echipamentelor de protecție, precum și triajul epidemiologic zilnic al personalului medical.
Menționăm că în cursul anului trecut, investițiile realizate de Spitalul Municipal Câmpulung Moldovenesc în aparatură, echipamente medicale, reabilitare și amenajarea unor spații, inclusiv punerea în funcțiune a unei stații de sterilizare au depășit 950.000 de lei. Fondurile au fost alocate din bugetul propriu al unității medicale și de la bugetul local.