DSP

Număr record de cazuri de afecțiuni respiratorii în județ



Numărul cazurilor de afecțiuni respiratorii de la nivelul județului crește de la o săptămână la alta, atingând un maxim de îmbolnăviri în perioada 9-15 martie. Așa reiese dintr-un comunicat transmis joi de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Suceava, în care se precizează că, în ultima săptămână, în județ au fost înregistrate oficial 3.637 de cazuri de afecțiuni respiratorii de sezon, dintre care 53 au fost cazuri de gripă, 837 au fost pneumonii, iar 2.747 au fost infecții acute ale căilor respiratorii superioare. Din totalul pacienților care în perioada 9-15 martie au ajuns la doctor după ce au răcit, intrând astfel în statisticile autorităților sanitare, 239 au necesitat internare.
De la începutul sezonului rece, două persoane din județ au decedat din cauza complicațiilor provocate de afecțiunile respiratorii de sezon, mai arată datele transmise de DSP Suceava. Nici una dintre victime nu era vaccinată împotriva virusurilor gripale, în schimb ambele aveau organismele slăbite de afecțiuni grave, respectiv cancer. Potrivit datelor contabilizate de Ministerul Sănătății (MS), numărul cazurilor de afecțiuni respiratorii depistate în județul nostru clasează Suceava pe primele locuri din țară.
Medicii: nu toți cei care s-au infectat cu virusul gripal se îmbolnăvesc
Potrivit medicilor, dintre toate afecțiunile respiratorii gripa are cel mai ridicat grad de mortalitate în sezonul rece. În Europa, epidemiile de iarnă afectează de obicei fiecare țară pentru una sau două luni și durează, la nivelul continentului european, aproape patru luni. Pot apărea însă și infecții sporadice în afara sezonului de gripă, cu o incidență foarte mică în lunile călduroase ale verii.
Specialiștii mai spun că nu toți cei care s-au infectat cu virusul gripal se îmbolnăvesc, însă cei care au forme clinice de boală prezintă simptome comune: febră, tuse, dureri în gât, dureri musculare și articulare, dureri de cap, stare de rău, oboseală. Simptomele infecției cu virusul gripei seamănă cu alte infecții virale respiratorii. Totuși, gripa este mai severă decât răceala, care este produsă de alte virusuri respiratorii și nu de virusul gripal.
La cazurile necomplicate de gripă, simptomele dispar în șapte zile de la debut.
Gradul de severitate a infecției și a bolii variază de la lipsa totală a simptomelor (cazurile asimptomatice) la o simptomatologie minoră sau la forme severe precum pneumonia, insuficiența cardio-respiratorie ori encefalita gripală. Bolile cronice preexistente ale aparatului respirator și cardiovascular se pot decompensa și pot amenința viața pacientului, precizează medicii.
Îmbolnăvirile severe și complicațiile apar mai frecvent în anumite grupuri de risc. Acestea includ persoanele cu vârsta de peste 65 de ani, cele cu afecțiuni medicale cronice precum diabetul, deficitul imunitar, afecțiunile cronice respiratorii, afecțiunile cronice cardiovasculare, obezitatea. De asemenea, există un risc crescut pentru copiii la vârstele fragede și pentru femeile gravide. Ocazional pot apărea forme severe de gripă la persoane sănătoase care nu fac parte din aceste grupe de risc.



Recomandări

Peste 300 de oameni au fost vaccinați antirabic în județul Suceava, de la începutul anului, după ce au fost mușcați de animale