Cum folosim nucile coapte
Fructele coapte sînt recomandate în caz de aciditate prea mare a stomacului (2-3 nuci pe zi), de asemenea în hipertensiune: 5-6 nuci pe zi, vreme de 50 de zile, de preferință amestecate cu miere. Se face o pauză de două luni, după care se repetă tratamentul.
Miezul de nucă este recomandat în caz de slăbiciune generală și extenuare. Se poate pregăti în acest caz o băutura energetică dintr-un pahar de suc proaspăt de fructe, amestecat cu miez de nuca și miere.
Care sînt contraindicațiile: Nucile sînt contraindicate în boli ale intestinului. Aluna este nutritivă și energetică
Aluna (Corylus avelana) este de asemenea foarte nutritivă și energetică. Ea conține calciu, fosfor, clor, sodiu, fier, cupru, vitamine, materii grase și azotate, celuloza. Fructul este indicat în anemii, litiaze urinare, meteorism și diaree. Nu sînt recomandate însă mai mult de 8-10 fructe pe zi.
Ce proprietăți au frunzele de alun
Frunzele de alun au proprietăți tonifiante și vasoconstrictoare. Infuzia de frunze de alun se prepară astfel: peste o lingură de frunze se toarnă un pahar de apă clocotită. Se lasă o oră, după care se strecoară. Se administrează cîte 1/3 de pahar, de 3 ori pe zi, cu 20 de minute înainte de masă.
Infuzia de frunze se mai folosește sub formă de comprese în tratamentul ulcerelor gambelor.
Migdala, un fruct energetic și remineralizant
Migdala (Prunus amygdalis) este un fruct foarte caloric (migdala uscată conține 606 kcal la 100 g). Ea conține săruri minerale: calciu, fosfor, potasiu, sulf, magneziu, vitamine, materii grase, materii azotate, celuloza.
Este un bun echilibrant nervos, remineralizant, antiseptic intestinal. Fructul necopt este bun pentru eliminarea sărurilor de metale grele din organism. Fructele coapte, amestecate cu miere, sînt indicate în insomnii, anemii și astm bronșic. Dată fiind marea putere nutritivă a migdalelor, acestea trebuie consumate cu moderație: 6-10 fructe pe zi, de la caz la caz.
Cum preparăm laptele și uleiul de migdale
Laptele de migdale se prepară în felul următor: se înmoaie migdalele în apă clocotita cîteva secunde și se curăță apoi de coajă. Se pisează apoi cu puțină apă rece, pînă se obține un fel de pastă și se amestecă în cantități egale cu miere dizolvată. Se recomandă în special bătrînilor și copiilor și convalescenților, în inflamații ale căilor urinare și ale intestinului, palpitații, tuse cu accese violente.
Uleiul de migdale este recomandat ca laxativ ușor și în caz de tuse violentă. În amestec cu ulei de nucă și infuzie de rădăcină de lemn dulce, este folosit pentru eliminarea calculilor urinari ulei de migdale și de nucă în părți egale și infuzie preparată din 10 g de rădăcina de lemn dulce la un pahar de apă clocotită.
Caracteristici principale:
Nucile, alunele și migdalele proaspete (în special cele culese puțin înainte de deplina lor maturitate) au o compoziție deosebită, diferențiindu-se de alte fructe prin următoarele caracteristici:
a) Bogăția mare de lipide, sau substanțe grase, care sînt constituite în majoritate din acizi grași nesaturați; (acizii saturați nu depășesc 8-10 la sută). Nucile sînt bogate în special în acizi grași polinesaturați (72 % din totalul acizilor grași), iar alunele și migdalele conțin în majoritate acizi mononesaturați, respectiv 76 % și 68 % din totalul acizilor grași.
b) Conținutul în apă al fructelor uscate este moderat (20-40 %), față de cel al fructelor proaspete, care este de circa 85%.
c) Nivelul glucidelor este modest la fructele uscate: 5-7 % și circa 10 % la cele proaspete.
d) Aportul proteinic este superior celorlalte fructe, variind între 8 și 11 %. Aceste proteine conțin toți acizii esențiali: metionina, cistină și lisină.
e) Aportul energetic deosebit este furnizat în proporție de 80 % de lipide: 525 kcal (2195 kjouli) în cazul nucilor proaspete, 385 kcal (1605 kjouli) în cazul alunelor proaspete (la 100 g).
f) Concentrația mare de minerale și oligoelemente (2-2,6 g la 100 g de fructe). Dintre minerale, valorile cele mai mari le are potasiul (690 mg la 100 g de nuci), fosforul (510 mg la 100 g de nuci si 230 mg la 100 g de alune). Urmează apoi magneziul (130 mg la 100 g de nuci și 56 mg la 100 g de alone) și calciul (44 mg la 100 g de nuci). Oligoelementele sînt și ele bine reprezentate: fier (2,4 mg la 100 g de nuci și 1,1 mg la 100 g de alune); zinc (între 2,4 si 3,0 mg la 100 g) și cupru (0,21-0,31 mg).
g) Vitaminele sînt și ele bine reprezentate: vitamina E, (21 mg la 100 g de alune și 7 mg la 100 g de nuci); vitaminele din grupa B sînt de asemenea bine reprezentate, conținutul lor fiind de 2-10 ori mai ridicat decît în cazul celorlalte fructe. În schimb, provitamina A este prezenta în mică cantitate, la fel și vitamina C.
h) Conținutul bogat în fibre (6,5 și 5,5 g la 100 g de alune și respectiv nuci proaspete) constituite în majoritate din fibre solubile, mai ales din familia pectinelor).