Toate unitățile de învățământ din județ au fost verificate, înainte de începerea anului școlar, de comisii mixte constituite din reprezentanți ai Prefecturii, ai Direcției de Sănătate Publică și ai Inspectoratului Școlar Județean. Potrivit raportului de control făcut public de prefectul de Suceava, ieri, în cadrul unei conferințe de presă, din cele 804 unități școlare din județ, doar 265 sunt autorizate sanitar și alte 92 sunt în curs de autorizare. „Aceste școli îndeplinesc condițiile de autorizare, dar nu au depus documentația la DSP. Doar 15 au documentele de autorizare depuse, celelalte 77 urmează să o facă”, a afirmat prefectul, dând de înțeles că practic a fost mai curând vorba despre o neglijență a conducerii școlilor respective, din acest punct de vedere.
Din păcate, însă, majoritatea instituțiilor școlare din județ, respectiv 447, rămân în continuare neautorizate. Dintre acestea din urmă, 28 întâmpină dificultăți la autorizarea sanitară legate de faptul că, deși sunt racordate larețeaua publică de apă, apa nu este potabilă, au grup sanitar doar la parter sau se învață în două schimburi. „Majoritatea unităților de învățământ fără autorizație sanitară de funcționare sunt situate în mediul rural și nu îndeplinesc condițiile impuse din cauza lipsei apei curente sau a canalizării corespunzătoare, grupurile sanitare fiind amenajate în afara clădirii”, a arătat prefectul. Acesta a apreciat că aproape pentru fiecare școală sau grădiniță se pot găsi soluții locale pentru rezolvarea celor mai multe probleme legate de asigurarea desfășurării procesului de învățământ în bune condiții.
Combustibilul, paza și transportul elevilor la școală, asigurate la majoritatea școlilor
În ceea ce privește asigurarea combustibilului pentru sezonul rece, aceasta s-a realizat în proporții de 60-100% la toate școlile, existând programe de aprovizionare pentru perioada următoare. „S-a recomandat, la unele unități de învățământ, ca lemnele de foc să fie depozitate în locuri special amenajate și nu în curtea școlilor, respectiv a grădinițelor, pentru a se evita eventualele accidentări ale copiilor”, a spus Sinescu.
Pentru transportul copiilor la școală, în județ sunt asigurate 109 microbuze școlare în funcțiune, urmând ca până la sfârșitul acestui an să mai fie trimise de Guvern încă 19 microbuze noi. Toate microbuzele școlare ale unităților de învățământ au autorizațiile necesare sau sunt în procedură de autorizare (ultimele repartizate) și au asigurat șofer atestat. Paza unităților școlare se efectuează cu firme de pază (în zona urbană), sisteme antiefracție și monitorizare video exterioară și interioară, pază comunală și pază obștească. „Remedierea deficiențelor constatate în urma controalelor efectuate va fi monitorizată cu atenție în perioada următoare, pentru ca actul de învățământ să se desfășoare în cele mai bune condiții”, a mai spus prefectul Florin Sinescu.
Statistică
Noul an școlar începe cu peste 400 de școli neautorizate sanitar
