Afacere la cheie

Noul abator din Vatra Dornei, o investiție de 600.000 de euro



Ioan Baciu Țăran: „Programul de sacrificare îl vom stabili în funcție de solicitări”
Ioan Baciu Țăran: „Programul de sacrificare îl vom stabili în funcție de solicitări”

Cel mai nou abator pentru sacrificarea și tranșarea animalelor și-a deschis porțile zilele trecute în zona Todireni, din Vatra Dornei. Investiția a fost realizată de Ioan Baciu Țăran, iar utilajele din dotarea abatorului sunt dintre cele mai moderne, importate din Germania. Mai important este însă faptul că mii de crescători de animale din bazinul Dornelor vor avea în zonă un abator specializat și nu vor mai fi obligați să parcurgă zeci de kilometri pentru a-și duce animalele la sacrificat.
„Am avut discuții de-a lungul ultimilor ani cu zeci de oameni. Aceștia mă întrebau dacă se va mai deschide vreodată un abator în zonă. Am participat la mai multe întâlniri, cu ocazia cărora domnul Gheorghe Flutur le-a promis că se va implica pentru rezolvarea situației. Demersuri a făcut în această direcție și domnul Petrea Dulgheru, iar rezultatele se văd acum. Vreau să le mulțumesc atât în numele meu, cât și în numele crescătorilor din bazinul Dornelor, care astfel nu vor mai fi nevoiți să-și dea animalele pe prețuri de nimic samsarilor care invadaseră pur și simplu toate satele”, a precizat Ioan Baciu Țăran.
Investiția de la Todireni se ridică la aproximativ 600.000 de euro, bani proveniți din surse proprii. Capacitatea de producție a abatorului „La Baciu” va fi de zece tone lunar, dar există premise și pentru a crește această cifră.
„Noi suntem un abator mic, nu vrem să facem concurență firmelor mari de profil, iar programul de sacrificare îl vom stabili în funcție de solicitări”, a menționat Ioan Baciu Țăran.
Secție de preparare a cărnii de vânat
Noul abator de la Todireni – Vatra Dornei va crea și locuri de muncă. Pentru început este vorba de aproximativ zece noi posturi, dar cum proprietarul intenționează să diversifice activitatea, este posibil să apară și alte locuri de muncă.
Mai exact, Ioan Baciu Țăran a anunțat intenția de a înființa o secție de preparare a cărnii de vânat.
„Intenționăm să deschidem secția destinată preparatelor din carne de vânat încă din toamna acestui an. Întreaga cantitate de carne o vom cumpăra de la Direcția Silvică, pentru ca totul să fie transparent”, a adăugat Ioan Baciu Țăran.
Felicitări din partea președintelui CJ Suceava
Investiția de la Vatra Dornei a fost lăudată și de președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, care a avut o contribuție majoră în demersurile pentru deschiderea abatorului.
„În trecut am cerut de la UE o derogare, să se permită înființarea de unități de sacrificare mai mici, pentru cei aflați în zonele izolate. Datorită acestui ordin, acestei derogări obținute de la Comisia Europeană, văd că la Vatra Dornei apare un prim abator. E o surpriză pentru mine, un abator modern și vreau să-l felicit pe domnul Baciu pentru această inițiativă. Faptul că la Vatra Dornei vom avea acest punct de sacrificare reprezintă un balon de oxigen pentru toți crescătorii din zona Dornelor”, a declarat Gheorghe Flutur acum câteva zile.


Capacitatea de producție a abatorului „La Baciu” va fi de zece tone lunar
Capacitatea de producție a abatorului „La Baciu” va fi de zece tone lunar
Ioan Baciu Țăran: „Programul de sacrificare îl vom stabili în funcție de solicitări”
Ioan Baciu Țăran: „Programul de sacrificare îl vom stabili în funcție de solicitări”