Intoxicațiile alimentare cu Salmonella – o bacterie foarte periculoasă deoarece poate provocameningită sau septicemie pe fondul unei imunități slăbite – au crescut îngrijorător în acest sezon cald. În iunie și iunie, specialiștii Direcției de Sănătate Publică (DSP) Suceava au contabilizat un număr aproape dublu de pacienți cu salmoneloză comparativ cu anul trecut.
Situația îi îngrijorează pe medici, care atrag atenția asupra necesității respectării regulilor de igienă.
Potrivit statisticilor, numai în ultima săptămână, 22-28 iulie, în județ s-au înregistrat nouă cazuri de îmbolnăviri cu Salmonella, pacienții fiind persoane cu vârste cuprinse în 2 și 75 ani. Doi dintre bolnavi sunt din orașele Fălticeni și Câmpulung Moldovenesc, restul pacienților fiind din localitățile Siminicea, Măzănăești, Șcheia, Marginea și Lămășeni.
Evidențele menționează că pe tot parcursul lunii iulie, numărul cazurilor de salmoneloză a fost de 11, în timp ce în luna iunie numărul îmbolnăvirilor a fost de 15. Prin comparație, pe tot parcursul lui 2012, în județ au fost consemnate 33 cazuri de salmoneloză.
Intoxicația cu Salmonella apare după consumul de alimente sau apă contaminate cu această bacterie. În majoritatea cazurilor, infecția dispare de la sine, dar uneori poate trece bariera digestivă și ajunge în sânge provocând septicemie. Salmonella poate ajunge și la nivelul creierului, unde provoacă meningită. O mică parte din persoanele infectate cu această bacterie pot dezvolta și artrită reactivă, o inflamație a articulațiilor cunoscută și sub numele de sindrom Reiter. Conform medicilor, genunchii, gleznele, articulațiile degetelor de la picioare și cele ale pumnului sunt afectate de regulă de această formă de artrită.