În condițiile unei vieți tot mai grăbite, parcă, în ultima vreme, grabă care conduce mai mereu la acte de violență în diverse forme și grade de manifestare, activitățile vizând antiviolența devin o necesitate tot mai evidentă. În acest context, Școala Gimnazială „Ion Creangă” Suceava a devenit parteneră într-un proiect intitulat Deliberative mediator leader students (2018-1-TR01-KA229-059667-6).
Inițiativa (și coordonarea proiectului) aparține unei școli turcești – Ziya Gökalp Ortaokulu – din Hendek/ Sakarya, iar activitățile proiectului se vor desfășura pe parcursul a doi ani, 2019 și 2020. Alături de noi vor lucra elevi și profesori din Grecia, Polonia, Italia și Spania.
Pe fond, proiectul vizează ceea ce alții utilizează de mai mulți ani în școlile occidentale: peer mediation. Nu e un concept nou, așadar, doar că organizația noastră școlară nu l-a utilizat până acum, nici teoretic, nici în activitățile practice. Scopul pe care ni l-am propus este acela de a crea o rețea de mediatori – profesori și elevi – care, prin intervenția lor promptă, să asigure un climat propice desfășurării întregii activități școlare, prin soluționarea promptă și reducerea conflictelor din școli, îmbunătățind relațiile dintre elevi, dintre aceștia și profesori, dintre elevi și părinți, ori dintre profesori și părinți. Urmărim, înainte de toate, familiarizarea elevilor cu conceptul de mediere, precum și exersarea unor role-play-uri pentru ca, odată înțeles mecanismul acesteia, să poată fi utilizată ca modalitate reală de soluționare a situațiilor tensionate, conflictuale din școli, ca alternativă la metodele utilizate acum – scăderea notei la purtare, eliminarea temporară, exmatricularea sau chiar abandonul școlar.
În perioada 14-18 ianuarie 2019, un grup de patru profesori de la școala noastră a participat la prima întâlnire de proiect, organizată de școala coordonatoare.
Activitățile desfășurate de toți cei 16 profesori participanți au vizat, înainte de toate, planificarea activității pentru cei doi ani de proiect, stabilindu-se roluri și teme de lucru, întâlnirile de proiect, etapele de parcurs, sarcinile de lucru pentru fiecare etapă etc. Pe lângă aceste aspecte legate de managementul proiectului, am discutat probleme legate de violența din școli și formele ei de manifestare, despre variate alte forme ale violenței în spațiul public ori domestic, despre impactul produs de violență în relațiile interumane etc.
Ni s-au prezentat avantajele activităților de mediere realizate de elevi, am identificat etapele construirii rețelei de mediatori, precum și etapele rezolvării conflictelor prin intermediul acestei metode.
Am fost mereu însoțiți de un grup de elevi voluntari, cei mai mulți de clasa a VIII-a, cu ajutorul cărora am cunoscut sistemul educațional din Turcia.
Am primit numeroase materiale de lucru cu ajutorul cărora vom purcede la lucru în perioada următoare.
Într-o primă etapă vor fi formați opt profesori ca mediatori școlari, utilizând materialele puse la dispoziție de formatorii turci și metode interactive care contribuie la conștientizarea problemelor legate de gestionarea relațiilor interumane. Într-o a doua etapă vor fi selectați elevi care să fie formați ca mediatori școlari și care, ulterior formării, vor contribui la soluționarea amiabilă a situațiilor conflictuale care mereu apar în școală.
Avem convingerea că intervenția acestora va conduce la rezultatele scontate și va contribui la gestionarea cu succes a fenomenului de violență în școala noastră.
Prof. Oltea Prelucă