să vezi și să nu crezi!

Normal / anormal



O nenorocire nu vine niciodată singură. La minus 18 grade, a plesnit serpentina instantului: inundație cumplită în bucătărie, soața cu lighene, eu lupt cu robinetul care nu se-nchide, telefoane, meșteri, promisiuni, alerg la Dedeman, cumpăr alt instant, mâine-l instalăm. Încerc să-mi trag sufletul. Televizorul merge în legea lui, cu talk-show-uri în care fiecare își apără eroic opinia de partid, subsemnatul, la computer, călătorește pe Google, iar nevastă-mea, în aripa de vest a apartamentului nostru de 52 m.p., își rezolvă corespondența la lap-top. Când s-a produs a doua nenorocire: mult mai gravă de data asta, pământul a-ncetat să se mai învârtă, soarele s-a sleit dintr-o dată și timpul a căpătat o oribilă consistență gelatinoasă.

  • Dumnezeul, ce s-a-ntâmplat?
  • Groaznic – m-a informat soața – a căzut și rețeaua de cablu. N-avem semnal nici la televizor, nici la internet.

Liniște de catedrală – sau, dacă vreți, de librărie. Încep să mă preumblu aiurea prin casă, căutând să-mi fac un rost. Tovarășa de viață sună la firma de cablu. Aud răspunsurile-tip: apăsați tasta 1… (muzici), apăsați tasta 2… (muzici), apăsați… (muzici). Casa pare amorțită, oferind neașteptate revelații târzii:

  • Ce-i cu cartea asta?
  • Tu ai cumpărat-o.

Așa o fi, înseamnă că i-a venit rândul la citit. Așteaptă de cine știe când.

  • Io-te că a înflorit ficusul!
  • Îndreaptă tabloul lui Gavrilean. Atârnă strâmb.
  • Că bine zici. N-am observat.
  • Mai sună la cablu.

Apăsați tasta 1… (muzici) apăsați tasta 2… (muzici). Apartamentul e gol, posac, rece, străin. Cum naiba am trăit cândva fără televizor și internet? Nevastă-mea se îngrijorează:

  • Nu uita că avem claustrofobie.
  • Că bine zici. Ridică jaluzelele.
  • Hai că-i mai bine așa… Da’ când ai făcut, fato, ridul ăsta până la ureche?
  • Acu-l vezi? Da’ și tu, ce-ai albit!

Odată draperiile strânse, constatăm că prin prejur toți au făcut la fel, cu o singură excepție: vecinul abonat la altă firmă de cablu. Îl invidiez din rărunchi: dacă, între timp, cade guvernul, el află, eu nu… Casa parcă nu-i a noastră. Ne-nvârtim fără rost și ne căutăm de lucru. Iau hotărârea care se impune: hai să profităm și să facem nefăcute. Dăm telefoanele restante mamei, fratelui, nașilor, amicilor, ascultăm DVD-urile cumpărate anul trecut și rămase neatinse, ne apucăm să citim cărțile ce-au îndoit raftul de așteptare.

  • Tre’ să mănânc – se căinează soața – cu televizorul și lap-topul uit de foame, da’ acu’ iar o să mă-ngraș!

Pun pe platou DVD-ul cu Bernstein adus cândva din Spania, pe care niciodată n-am avut răgaz să-l ascult dincolo de partea I-a. Încerc să aleg o carte – mai toate merită citite, da’ de unde vreme? Soața caută numărul nașilor din Zimnicea. Or mai fi trăind? Mă cuibăresc într-un fotoliu și deschid primul op ce-mi cade-n mână. Când, minune, învie și televizorul și computerul. Azvârl cartea. La jumătatea numărului format, nevastă-mea închide telefonul. Opresc muzica. Lumină-n cuget și-n simțiri: avem semnal!
Se anunță noi percheziții în cinci județe, cod roșu de ger năprasnic, partidele se stuchesc în talk-show-uri, accident grav pe DN 2, mașini înzăpezite la Buzău, violuri la Vaslui, rujeolă la București… Reintrăm, așa dar, în deplină normalitate. Doamne, prin ce am trecut!



Recomandări

Grupul Tradițional Dor și artiștii Angelica Flutur, Călin Brăteanu și Grigore Gherman, în concert pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor Suceava

Grupul Tradițional Dor și artiștii Angelica Flutur, Călin Brăteanu și Grigore Gherman, în concert pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor Suceava
Grupul Tradițional Dor și artiștii Angelica Flutur, Călin Brăteanu și Grigore Gherman, în concert pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor Suceava

Cockteil… cu amor, umor și poezie. De-ale gâtlejului.