Noma – cel mai bun restaurant din lume



Restaurantul danez Noma, condus de tânărul maestru bucătar René Redzepi, a fost desemnat cel mai bun de pe planetă, devansând El Bulli, al spaniolului Ferran Adria, învingătorul precedentelor patru ediții, potrivit topului pe 2010 realizat de Restaurant Magazine, informează AFP.
Potrivit AFP, restaurantul Noma, clasat pe locul al treilea în 2009, construit într-un vechi depozit renovat în portul Copenhaga, s-a situat pentru prima oară în fruntea acestei liste a celor mai bune 50 de restaurante din lume, alcătuită de 800 de critici și experți în gastronomie din toată lumea.
Acest succes încununează creativitatea maestrului bucătar danez René Redzepi, în vârstă de 32 de ani, considerat un adevărat „ambasador” al bucătăriei nordice, bazată în principal pe ingrediente locale și de sezon.
Noma a devansat El Bulli, al maestrului bucătar Ferran Adria, desemnat cel mai bun restaurant din lume la precedentele patru ediții, între 2006 și 2009. Ca o recunoaștere a acestei performanțe, revista Restaurant Magazine – biblia industriei culinare britanice – i-a înmânat lui Ferran Adria titlul de „bucătarul deceniului”, decernat în premieră, anul acesta.
În ianuarie, renumitul bucătar catalan a anunțat că El Bulli se va închide în perioada 2012 – 2013, deoarece dorește să beneficieze de suficient timp pentru noul său proiect gastronomic, ce va debuta în 2014.
Poziția a treia a revenit restaurantului Fat Duck al maestrului bucătar britanic Heston Blumenthal, adept, ca și Ferran Adria, al bucătăriei moleculare, clasat la precedentele patru ediții pe locul al doilea.
Spania are trei restaurante în primele 10 poziții ale acestui clasament. În afară de El Bulli, restaurantul El Celler de Can Roca s-a situat pe locul al patrulea, Mugaritz, pe locul al cincilea, iar Arzak, pe poziția a noua.
Totodată, în Top 10 se regăsesc trei restaurante americane: Alinea, pe locul al șaptelea, Daniel, pe locul al optulea, și Per Se, pe locul al zecelea.
În schimb, Franța, considerată una dintre marile puteri ale gastronomiei, nu este prezentă în primele 10 poziții. Restaurantul parizian Le Chateaubriand, condus de Inaki Aizpitarte, figurează pe locul al 11-lea, în urcare cu 29 de poziții față de clasamentul din 2009.