Serviciul de investigații paraclinice din cadrul Spitalului Județean de Urgență Suceava include noi tarife de analize medicale, care sunt efectuate la cerere pentru pacienții din afara unității sanitare, datorită dotării cu aparatură medicală performantă a centrului de imagistică.
Sunt vizate mai multe tipuri de analize medicale, pentru care tarifele pe 2014 au fost aprobate de consilierii județeni în ședința de vineri.
Astfel, câteva dintre noile tarife pentru analize medicale care pot fi efectuate în Spitalul Suceava la cererea bolnavilor sunt următoarele: ecografie abdomino-pelvină – 70 lei, ecografie abdominală – 60 lei, ecografie de organ – 20 lei, ecografie endocrină – 20 lei, ecografie Doppler – 80 lei, ecografie Doppler cardiovasculară color – 100 lei, ecografie vase – 20 lei, ecografie cord – 50 lei, Holter TA – 50 lei, ecografie pelvină – 50 lei. O ecografie mamară costă în acest an 35 lei, o mamografie – 100 lei, iar un pachet conținând mamografie și ecografie mamară – 130 lei. Chiuretajul uterin (întrerupere de sarcină) la cerere se plătește în Spitalul Suceava cu 100 lei, au mai stabilit consilierii județeni.
50 lei de persoană, pentru ziua de spitalizare în regim preferențial
Pe de altă parte, spitalizarea în regim preferențial în cadrul unei secții se face contra sumei de 50 lei pe zi pentru o persoană. Tarife noi au fost aprobate și pentru serviciile medicale de recuperare. O parte dintre acestea costă 5 lei, și anume kinetoterapie de grup pe afecțiuni, galvanizare, ionizare, curenți diadinamici, Trabert, TENS, curenți interferențiali, unde scurte, ultrasunete, magnetoterapie, Solux, curenți cu impulsuri rectangulare și curenți cu impulsuri exponențiale, kinetoterapie cu aparatură specială (covor rulant, bicicletă ergometrică, elcometre, bac vâslit). Restul au prețuri cuprinse între 8 și 30 lei, după cum urmează: băi galvanice – 10 lei, duș subacval – 10 lei, aplicații cu parafină – 15 lei, băi sau pensulații cu parafină – 15 lei, masaj regional – 15 lei, masaj segmentar – 15 lei, kinetoterapie individuală generală – 10 lei, hidrokinetoterapie parțială – 8 lei, hidrokinetoterapie individuală – 9 lei, terapie shockwave – 30 lei, terapie laser – 20 lei, saună – 15 lei.
Cât costă o consultație, în funcție de pregătirea profesională a medicului
Tarife noi au fost aprobate și pentru consultații, unde prețurile variază în funcție de pregătirea profesională a medicului. Astfel, pentru o vizită la medicul primar, bolnavii trebuie să scoată din buzunar 32 lei, în timp ce un consult la medicul specialist costă 26 lei. Pentru privilegiul de a fi examinat de un medic doctor în medicină pacientul trebuie să plătească 35 lei. Și serviciile hoteliere se pot cumpăra în Spitalul Suceava, contra unei anumite sume de bani, agreată vineri de consilierii județeni. Astfel, dacă este vorba de însoțitori, o zi petrecută în această unitate sanitară se taxează cu 27 lei. Alte investigații care se pot efectua la cerere sunt: gastroscopie – 135 lei, colonoscopie – 150 lei, EKG – 13 lei, EEG – 15 lei, spirogramă – 12 lei, oscilometrie – 10 lei, osteodensitometrie – 45 lei/incidență.
Noile tarife la tomografii și radiografii
Pacienții din afara unității sanitare își pot efectua contra cost și tomografii, prețurile la acest capitol variind în funcție de anumiți factori.
Astfel, o tomografie fără substanță de contrast la cap, membre și coloană costă 200 lei, în timp ce o tomografie fără substanță de contrast la abdomen, pelvis, gât și torace are prețul de 250 lei.
Pe de altă parte, o tomografie cu substanță de contrast la cap, membre și coloană se taxează cu 400 lei, iar o tomografie cu substanță de contrast la abdomen, pelvis, torace și angio cu 460 lei. Tomografiile cu substanță de contrast pentru abdomen și pelvis se plătesc cu 600 lei, iar cele pentru torace, abdomen și pelvis cu 700 lei.
La Spitalul Suceava, pentru pacienți sunt disponibile la cerere și examinări radiologice. Este vorba de radioscopie – 25 lei, radiografie (pentru fiecare segment) – 35 lei, tranzitul baritat al faringelui, esofagului, stomacului și duodenului – 100 lei, irigoscopie – 150 lei, urografie – 300 lei, histerosalpingografie – 200 lei.
2 lei, o injecție
Tot la cerere se pot efectua și o serie de tratamente, cum ar fi injecție subcutanată, intradermică sau intramusculară care se plătește cu 2 lei, incizia unui flegmon, pentru care se achită 12 lei, pansament plăgi lineare, până la 10 cm fiecare, care costă 4 lei. O perfuzie intravenoasă se taxează cu 5 lei, iar montarea unui aparat gipsat toraco-branhial cu 32 lei.
În ceea ce privește intervențiile de mică chirurgie, trebuie spus că o extracție de corp străin conjuctival sau corneean costă 6 lei, un pansament ocular – 3 lei, iar un examen de fund de ochi – 6 lei. Alte câteva servicii disponibile contra cost sunt spălătura auriculară – 5 lei, examen audiometric simplu – 5 lei, extracție corp străin nazal – 6 lei și cauterizarea petei vasculare în epistaxis – 7 lei. Noi tarife au fost stabilite și pentru bolnavii cardiaci, care trebuie să plătească câte 3 lei pentru fiecare injecție intravenoasă sau puncție venoasă pentru recoltat sânge, în timp ce pentru o puncție arterială pentru recoltat sânge trebuie să achite 5 lei, iar pentru o puncție a venei subclaviculare, jugulare, femurale pentru recoltat sânge – 6 lei.
Bolnavii digestivi care doresc servicii la cerere au nevoie de câte 6 lei pentru un tubaj gastric, o spălătură gastrică și un tubaj duodenal și de 3 lei pentru o clismă. La Spitalul Suceava, incizia unui abces superficial se taxează cu 15 lei, incizia unui flegmon cu celulită extensivă – 30 lei, incizia unui furuncul antracoid – 20 lei, în timp ce un pansament pentru plăgi mai mari de 10 cm se plătește cu 6 lei, au mai hotărât consilierii județeni. Tot aici trebuie spus că un pansament de plăgi în suprafață de până la 10 cmp costă 10 lei, iar un pansament de plăgi în suprafață mai mare de 10 cmp – 12 lei.
Cât costă eliberarea unui certificat medical sau a unei adeverințe
Spitalul Suceava scoate bani frumoși și din eliberarea de certificate medicale(inclusiv consultațiile aferente), dacă avem în vedere că un certificat medical auto inițial, un certificat medical auto periodic și un certificat medical port-armă costă câte 50 lei/persoană. Tot atâta se plătește și pentru un certificat medical pentru angajare în străinătate, un certificat medical pentru emigrări în străinătate și un certificat medical pentru rezidențiat. Aceeași sumă de 50 lei se achită și pentru fiecare certificat prenupțial și de încadrare în muncă eliberat.
Alte prestații contra cost sunt reprezentate de eliberarea de adeverințe medicale și de copii după acte medicale (bilet ieșire spital, certificat concedii medicale, etc.), care se taxează cu câte 9 lei.
Examinări histopatologice și teste Babeș Papanicolau
Și examinările histopatologice au un preț: 30 lei pentru fiecare examen citohormonal și piesă prelucrată la parafină, 50 lei – bloc inclus la parafină cu diagnostic histopatologic, 30 lei – diagnostic histopatologic pe lamă, 150 lei – examen histopatologic cu colorații speciale, 40 lei – citodiagnostic spută prin incluzii parafină, 40 lei – citodiagnostic secreție vaginală, 35 lei – citodiagnostic lichid de puncție, 200 lei – teste imunohistochimice și 10 lei – FOCG, fișă consultație ambulator cu anexele aferente.
La Spitalul Suceava, femeile își pot face la cerere un test Babeș Papanicolau, contra unei sume de 65 lei (28 lei – recoltare de probe și 37 lei – analiza probelor).
Pe de altă parte, mămicile care doresc o operație cezariană la cerere trebuie să scoată din buzunar suma de 600 de lei.
În 2014, veniturile Spitalului Suceava se vor rotunji și din chiriile percepute pe spații. Astfel, pentru închirierea unor saloane de către Școala Postliceală Sanitară Suceava pentru cursanți se cere suma de 600 lei/salon/zi, în timp ce taxa de instruire pentru cursanții de la școlile postliceale sanitare Suceava este de 50 lei/cursant/an.
În acest an
Noile tarife pentru servicii medicale la cerere, stabilite de Spitalul Suceava
