Noile reglementări alimentare ale administrației americane: Mai puțină sare!



Guvernul american a anunțat noile reglementări alimentare – norme care sunt revizuite la fiecare cinci ani – și îi îndeamnă pe toți cetățenii americani să își reducă consumul zilnic de sare cu o treime față de valorile actuale, informează AFP.
Cantitatea zilnică de sare recomandată reprezintă jumătate din consumul zilnic din urmă cu 50 de ani al unei persoane de pe teritoriul american.
Cea de-a șaptea ediție a Reglementărilor alimentare insistă asupra reducerii numărului de calorii din dieta zilnică și pe nevoia de a face mai mult sport, din cauză că „peste o treime dintre copii și peste două treimi dintre adulții din Statele Unite sunt supraponderali sau sunt obezi”, se afirmă într-un comunicat emis de United States Department of Agriculture (USDA).
„Reglementările alimentare au fost enunțate într-o perioadă în care majoritatea adulților și o treime dintre copiii americani sunt supraponderali sau obezi. Această situație reprezintă o criză ce nu mai poate fi ignorată”, a declarat Tom Vilsack, secretarul Departamentului pentru agricultură din guvernul american.
„În definitiv, problema este următoarea: cei mai mulți dintre noi trebuie să strângă cureaua pentru a evita apariția maladiilor cronice asociate cu igiena alimentară”, a adăugat oficialul american.
Reglementările administrației americane îi îndeamnă pe cetățenii acestei țări să își reducă la 2.300 de miligrame (echivalentul unei linguri) consumul zilnic de sare, în timp ce raportul Centers for Disease Control and Prevention afirmă că un american consumă în medie 3.466 de grame de sare (o lingură și jumătate) pe zi.
Potrivit noilor reglementări, consumul zilnic de sare trebuie să scadă până la 1.500 de miligrame pe zi pentru persoanele de culoare, persoanele trecute de 50 de ani sau persoanele care suferă de hipertensiune. Această recomandare este considerată foarte strictă, însă ea se justifică prin faptul că „limita de 1.500 de miligrame se aplică de acum înainte pentru aproximativ jumătate din populația Statelor Unite”.
Excesul de sare reprezintă un factor care favorizează apariția hipertensiunii și a altor maladii cardiovasculare.
Companiile americane din industria alimentară au fost invitate să reducă, la rândul lor, concentrația de sare din produsele pe care le comercializează. Peste două treimi din consumul zilnic de sare provine nu din solnița prezentă în bucătăria fiecărui american, ci din alimentele procesate – chipsuri, pizza și conserve.
Noile reglementări din domeniul igienei alimentare le explică americanilor, în 23 de paragrafe, că trebuie „să iubească alimentele dar să mănânce mai puțin”, „să evite porțiile de mâncare exagerat de mari”, „farfuriile lor să conțină în proporție de 50% fructe și legume” și „să bea apă în loc de băuturi carbogazoase”.
Aceste recomandări vor fi însoțite în viitorul apropiat de o serie de măsuri guvernamentale prin care produsele proaspete vor deveni mult mai accesibile pentru populația defavorizată, deoarece „americanii din această categorie trebuie să meargă pe jos uneori și trei kilometri în anumite cartiere pentru a găsi un magazin cu produse proaspete”, a explicat la rândul ei Kathleen Sibelius, secretarul Departamentului pentru sănătate din Statele Unite.
În cadrul eforturilor depuse de administrația americană în lupta împotriva consecințelor nefaste ale obezității asupra sănătății populației, prima doamnă a Statelor Unite, Michelle Obama, a semnat săptămâna trecută un parteneriat cu cel mai mare distribuitor din lume din comerțul cu amănuntul, compania WalMart. Uriașul lanț american de supermarketuri s-a angajat să expună în raioanele sale produse mai sănătoase, ce conțin cantități mai mici de sare, zahăr și grăsimi.