În 13 mai 1992 a luat ființă Asociația Umanitară FAM, la inițiativa unui inimos francez, dl Christian Vivicorsi -președintele asociației Les Gamins de Roumanie din Franța și cu sprijinul unui grup de ”sufletiști” din Gura Humorului, cu scopul principal de a oferi copiilor și tinerilor defavorizați de soartă, sprijinul pe care-l oferă o familie (FAM) copiilor ei. Inițiatorilor li s-au alăturat pe parcursul anilor prietenii din Cooperation Humanitaire Luxemburg-președinte dl Francois Prum, cei din Stichting Sprang Cappelle – Olanda-președinte d-na Riny Visser.
În cel de al 25 an al existenței sale, Asociația Umanitară FAM a dorit să celebreze acest eveniment important din viața ei și în același timp să demonstreze foștilor și actualilor parteneri și sponsori din străinătate sau din țară că efortul lor de a investi în ea nu a fost în zadar și că se menține activă.
Anul aniversar a demarat cu cursul de formare TCA Erasmus+”Perfect crime-pentru schimburi de tineri mai incluzive”, din Letonia, din luna martie a anului curent la care au participat prof. Gheorghian Mariana Liliana și Petru Gavrilean de la Colegiul ”Alexandru cel Bun”.
Cel de al doilea proiectderulat cu fonduri europene, Cursul de inițiere in programul Erasmus +, KA1 – acțiunea cheie 1, Tineret în Acțiune – APPETISER – Introducere în munca de tineret s-a desfășurat în perioada 16mai – 20 mai 2017, în Republica Cehă și a adunat 23 de participanți din România, Cehia, Croația, Danemarca, Olanda, Slovenia, Grecia, Cipru, Malta, Austria, Bulgaria, Polonia, Portugalia și Turcia. Asociația Umanitară FAM a fost reprezentată de către unul dintre voluntarii săi, d-ra Dziurcovschi Simona Cătălina, care a avut astfel ocazia să-și deschidă noi orizonturi în domeniul muncii cu tinerii.
Cel de al treilea proiect european al asociației FAM este Seminarul de contact Erasmus+, ”Take your place in Europe ! – Ia-ți locul tău în Europa !”, care s-a desfășurat la Bruxelles, în Belgia, în perioada 6-10 iunie 2017 și a fost găzduit de organizația Dynamo International. La acest seminar au participat 36 de participanți – lucrători de tineret, din 7 țări : Belgia, Congo, Franța, Italia, Portugalia, Spania și România reprezentând 20 de organizații de tineret și a avut ca obiective: schimbul de bune practici în domeniul muncii de tineret, realizarea de noi contacte între diferite organizații mai noi sau cu experiență din Europa, precum și crearea de noi proiecte în domeniul tineretului. Asociația Umanitară FAM a fost reprezentată prin directorul asociației, în persoana d-nei prof. Mariana Liliana Gheorghian, și liderul de tineret – d-ra secretar economic, Corina Lăcrămioara Dziurcovschi.
Apoi, asociația FAM a lansat un nou proiect din seria ”evenimentelor aniversare”: concursul ”O zi din viața mea – trăită sau imaginată, în Europa anului 2017!” ce se desfășoară în perioada mai – noiembrie 2017.
Acest proiect a prins viață cu sprijinul Consiliului județean Suceava, al Cooperation Humanitaire din Luxemburg și al contribuției asociației FAM, datorită fondurilor nerambursabile primite de către asociația FAM pentru activitățile sale nonprofit.
Proiectul ”O zi din viața mea – trăită sau imaginată, în Europa anului 2017!” deschis tuturor categoriilor de copii și tineri de clasele VII-XI din orașul Gura Humoruluile-a oferit ocazia să facă dovada măiestriei lor artistice prin intermediul unui concurs de eseuri și unul de desene. Câștigătorii premiilor 1: Radu Ștefana, Golea Codrean Raluca și Diaconița Adrian toți de la Școala Gimnazială ”Teodor Balan”, Andreea Petronela Paicu, Bogdana Ioana Hîncean, Amalia Cătălina Antonesi de la Colegiul ”Alexandru cel Bun” și Smaranda Mereuță de la Școala Gimnazială nr. 1, precum și doamna profesor de limba română Loredana Georgeta Popa de la Școala Gimnazială ”Teodor Balan” cu cei mai mulți elevi câștigători vor pleca într-o mini-excursie la Paris, în perioada 23-26 noiembrie 2017.
Sâmbătă 14 octombrie s-a încheiat cea de a doua mobilitate din cadrul proiectului de tineret Erasmus+, ”La beaute de nos metiers en Europe en 2016-2017” a tinerilorde la Liceul de arte și meserii din Luxemburg ce au fost oaspeții Asociației Umanitare FAM, a Colegiului ”Alexandru cel Bun”, al primăriei orașului Gura Humorului, dar și al Universității din Suceava.
Toate evenimentele au oferit premizele pentru realizarea a noi proiecte în scopul includerii tinerilor defavorizați din societatea europeană, în parteneriat cu o parte dintre organizațiile prezente. Aceste noi proiecte vor fi aplicate la începutul anului 2018 în cadrul programului european Erasmus+.
prof. Mariana Liliana Gheorghian
Școala Gimnazială ””Teodor Balan”
director Asociația Umanitară FAM Gura Humorului



