Nicolăescu: Inspecția Sanitară din MSP verifică unitățile alimentare din zona școlilor



Inspecția Sanitară din Ministerul Sănătății face controale, între 29 septembrie și 10 octombrie, la toate societățile comerciale din unitățile de învățământ, pentru a verifica dacă este respectat ordinul privind lista alimentelor nerecomandate, a declarat, vineri, ministrul Eugen Nicolăescu. Demnitarul a anunțat, vineri, la videoconferința cu prefecții, că a considerat necesar ca Ministerul Sănătății Publice (MSP), prin reprezentanții săi în teritoriu, să se implice activ în punerea în aplicare a Ordinul privind Lista alimentelor nerecomandate preșcolarilor și școlarilor și a principiilor care stau la baza unei alimentații sănătoase pentru copii și adolescenți, publicat, luni în Monitorul Oficial și care este în vigoare de joi.
„Ordinul este elaborat în temeiul legii pentru o alimentație sănătoasă în unitățile de învățământ preuniversitar”, a precizat ministrul Sănătății în videoconferință.
Ministrul Nicolăescu a precizat că începând din 18 septembrie, toate societățile comerciale din unitățile de învățământ au obligația să respecte ordinul ministrului și să comercializeze numai produsele care respectă prevederile acestui act.
Ordinul conține două părti, una referitoare la alimentele care se distribuie sau se comercializează în școli și una referitoare la principiile care trebuie respectate și respectiv modul în care se prepară alimentele în unitățile în care copiii servesc masa, a explicat ministrul Sănătății.
„Scopul vizat de acest act normativ este în primul rând unul educațional, de creare în rândul copiilor, care sunt la vârsta de receptivitate maximă, a unui comportament nutrițional sănătos pe termen lung. Pentru verificarea respectării prevederilor noului act normativ, în perioada 22 – 26 septembrie, Inspecția Sanitară de Stat din MSP va pregati o acțiune temetică de control care va viza verificarea respectării prevederilor legii”, a spus ministrul Eugen Nicolăescu.
El a adăugat că obiectivele urmărite în cadrul controlului vizează verificarea comercializării alimentelor în incinta unităților de învățământ, pregătirea meniurilor în blocurile alimentare și cantinele din incinta unităților de învățământ preuniversitar, cât și verificarea conformității alimentelor distribuite pe sistemul catering.
Măsurile care vor fi luate în caz de nerespectare a dispozițiilor vor consta în retragerea de la consum a produselor neconforme, avertismente și amenzi. De asemenea, se vor prescrie termene de remediere a deficiențelor constatate, urmând ca ulterior să fie verificate prin noi acțiuni de control.
Controalele vor fi realizate de către Inspecțiile sanitare de stat județene și cea a municipiului București, în perioada 29 septembrie – 10 octombrie, iar raportarea rezultatelor trebuie făcută până în 14 octombrie.
În lista alimentelor nerecomandate preșcolarilor și școlarilor sunt incluse prăjiturile, bomboanele, acadelele, hamburgerii, pizza, produsele tip patiserie, cartofii prăjiți, alte alimente preparate prin prăjire, maioneze, mezeluri grase, chips-uri, biscuiți sărați, covrigei, sticks-uri sărate, snacks-uri, alune sărate, semințe sărate și alte produse similare. Sunt interzise în școli și alimentele neambalate (excepție fac bananele si citricele) sau cele neetichetate.
De asemenea, este interzis orice tip de băutură răcoritoare, cu excepția apei potabile îmbuteliate sau a apei minerale îmbuteliate.
Lista MSP ține cont de faptul că, în România, copiii petrec în unitățile de învățămant între patru și șase ore zilnic, timp în care trebuie să beneficieze de o gustare care să le aducă aproximativ 10 la sută din aportul caloric necesar pentru o zi.