Criza financiară care lasă 160 de seropozitivi fără un tratament complet pare să nu aibă final. Dacă în primul trimestru al anului, bugetul alocat pacienților cu HIV/SIDA a fost sub 30% din necesar, în următoarele două trimestre fondurile rămân insuficiente, acoperind doar 70%. În trimestrul patru banii sunt la fel de puțini ca în primul trimestru și nu vor ajunge pentru lunile noiembrie și decembrie, în condițiile în care pentru a asigura bolnavilor un minim de medicație este nevoie ca în ultima lună a fiecărui trimestru să se ia din banii pentru trimestrul următor.
„În martie am făcut comenzi de medicamente în contul lunii aprilie, deci am luat din finanțarea pentru trimestrul doi și la fel vom proceda în ultima lună a fiecărui trimestru. Asta înseamnă că timp de șapte luni nu vom avea probleme deosebite cu banii pentru medicamente, însă lunile noiembrie și decembrie rămân în aer dacă nu se face o rectificare bugetară”,explică doctorul Tiberius Brădățan, director adjunct medical al Spitalului Suceava, unitatea sanitară care gestionează fondurile pentru bolnavii de HIV/SIDA.
Brădățan a adăugat că Spitalul Suceava nu face economii când vine vorba de sănătatea persoanelor seropozitive, cheltuind fiecare leu din bugetul alocat pentru acești pacienți, însă fondurile sunt insuficiente, ceea ce înseamnă că nici tratamentul nu poate fi asigurat în proporție de 100%.
Tratament asigurat cu pauze de două săptămâni, în februarie și martie
„În momentul în care ni s-au virat banii am și dat drumul la comenzi. Stăm cu contractele de achiziții în stand by, iar în maxim 48 de ore furnizorii ne livrează medicamentele”, a explicat adjunctul Spitalului Suceava.
În județ, criza de medicamente pentru pacienții cu HIV/SIDA a atins dramatismul în decembrie 2013 și a continuat în aceeași notă în ianuarie 2014, timp în care seropozitivii n-au avut deloc medicamente. În februarie și martie, tratamentul a fost asigurat cu pauze de două săptămâni, situație cu consecințe nefaste pentru acești bolnavi. Și asta, deoarece întreruperea medicației duce la instalarea unei rezistențe a virusului față de tratament, iar persoanele seropozitive riscă să fie ucise de bolile oportuniste.
În 2014, bugetul total alocat pentru pacienții cu HIV/SIDA este de 2,851 milioane de lei. La acest buget se adaugă și suma restantă de 281 mii lei, destinată achitării medicamentelor achiziționate la finele lui 2013 și rămase neplătite. În 2014, în trimestrul I, pentru terapia cu antiretrovirale a seropozitivilor s-a alocat suma de 404 mii lei, în trimestrul II – 974 mii lei, în trimestrul III – 973 mii lei, iar în trimestrul IV – 500 mii lei. Banii sunt însă insuficienți, iar Spitalul Județean de Urgență Suceava, care face achizițiile de medicamente, nu poate asigura stocurile necesare.
Buget insuficient
Nici un leu pentru pacienții cu HIV/SIDA, în ultimele două luni ale anului
