Toate dosarele de plăți pentru asigurarea venitului minim garantat (VMG), alocații pentru susținerea familiei, ajutoare pentru încălzirea locuinței și indemnizații pentru creșterea copilului care au fost în plată în anul 2012 sunt verificate, începând de astăzi, de funcționarii Agenției Județene de Plăți și Inspecții Sociale (AJPIS) Suceava, după ce raportul Curții de Conturi din 2013 a arătat că Ministerul Muncii a fost înșelat cu peste 6 milioane de euro (27 de milioane de lei). Este vorba despre bani care au fost încasați în mod necuvenit sub diverse forme de beneficiarii de ajutoare sociale.
Mirela Florea, șef serviciu în cadrul AJPIS, a declarat, ieri, că suspiciunile au apărut în urma intersectării de baze de date cu Agenția Națională de Administrare Fiscală, Casa de Pensii și Agenția de Plăți și Intervenții în Agricultură, ocazie cu care au reieșit neconcordanțe între declarațiile beneficiarilor de ajutoare sociale și situația de fapt. De exemplu, una dintre condițiile de primire a VMG este ca beneficiarul să nu aibă mai mult de trei vaci. Pentru a primi subvenție de la APIA, beneficiarul trebuie să aibă mai mult de trei vaci. Dacă o persoană se află în plată la ambele instituții este clar că la una dintre ele a dat o declarație falsă. Un alt exemplu: tot o condiție pentru asigurarea VMG este ca beneficiarul să nu aibă depozite bancare mai mari de 3.000 de lei. Cei care au mizat pe secretul bancar și nu au declarat că au 30 de milioane de lei vechi la bancă au greșit. Sumele din depozitele bancare sunt impozitate, astfel că înșelăciunea se poate depista la ANAF. Verificările care încep astăzi și se vor derula pe parcursul câtorva luni vor scoate la iveală cine a mințit.
Alocații încasate pentru copii decedați
Potrivit Mirelei Florea, în cazul banilor acordați necuvenit plățile se sistează și banii încasați trebuie recuperați. Chiar dacă nu este vorba despre sume foarte mari, agențiile trebuie să ia toate măsurile pentru recuperarea lor. Referitor la cuantumul sumelor, în luna decembrie a anului trecut, agenția de profil din Suceava a plătit ca ajutoare pentru încălzirea locuinței circa 245.000 de lei pentru cei din sistemul centralizat și 14.300 de lei pentru încălzire cu gaz. Beneficiari au fost 4.431 de persoane singure sau familii, din tot județul. La începutul sezonului rece, s-au mai plătit încă 4,683 de milioane de lei pentru 21.951 de beneficiari care își încălzesc locuințele cu lemne.
La nivelul întregii țări, suma suspectată a fi fost încasată necuvenit este de 27 de milioane de lei, adică circa 6 milioane euro. Potrivit raportului Curții de Conturi, la nivelul agențiilor teritoriale cele mai mari sume suspecte – 17 milioane de lei – sunt la plata VMG și a alocațiilor de susținere a familiei, ca urmare a nedeclarării de către beneficiari a tuturor veniturilor realizate; 4,09 milioane de lei indemnizații pentru creșterea copilului obținute simultan cu venituri din salarii; 3,35 de milioane de lei VMG și alocații pentru susținerea familiei acordate unor persoane cu depozite mai mari de 3.000 de lei; 1,59 de milioane de lei indemnizații de creștere a copilului ca urmare a falsificării adeverințelor de venit; 395.000 de lei din stimulente lunare de inserție în condițiile în care beneficiarii nu realizau venituri impozabile; 83.000 de lei alocații pentru copii plătite după moartea minorilor.