Negrese și plăcintă cu pui – talentele culinare ale starurilor din trecut



Filmele sau piesele starurilor din trecut sunt celebre, dar de cele mai multe ori nu se cunosc talentele culinare ale acestora, potrivit unei cărți savuroase lansate în SUA, ce readuce în atenția gurmanzilor rețete de negrese, plăcinte cu pui și salate preparate de acești maeștri bucătari amatori.
Fructul unei documentări de 15 ani, în magazinele de antichități, târguri de vechituri și licitații organizate de colecționari, volumul „The Dead Celebrity Cookbook” (Cartea de rețete ale celebrităților dispărute), publicat recent în SUA, este un „act de dragoste”, potrivit autorului Frank DeCaro.
„Am cumpărat tot, de la manuale care acompaniau cuptoare cu microunde la pliante cu oferte din magazine din anii ’60. Tot ce făcea referire la vedete. Vreau să cred că sunt cu adevărat rețete pe care le făceau”, a spus DeCaro pentru AFP.
În paginile acestei cărți se află rețete preparate de peste 145 de staruri americane din muzică, cinema, televiziune, de la puiul cu avocado și ciuperci al actriței Liz Taylor la tarta cu cartofi dulci a lui Michael Jackson, mielul la grătar preferat de Frank Sinatra și plăcinta cu pui a lui Patrick Swayze.
„Odinioară, se cereau mereu rețete din partea celebrităților – făcea parte din domeniul relațiilor publice”, a explicat autorul, un celebru critic de cinema care a lucrat în televiziune mulți ani.
„Rețetele vin dintr-o epocă în care nu se știa totul despre viața starurilor”, a mai spus acesta. „Aveau un control mai bun asupra imaginii, iar când alegeau o anumită rețetă, aceasta spunea ceva despre ele”, a mai spus acesta.
Frank DeCaro a ales doar staruri decedate, pentru că volumul său vrea să ajute la redescoperirea personalităților, filmelor, serialelor TV care nu mai sunt atât de cunoscute în prezent.
„Mă enervează când oamenii spun «nu aparține epocii mele» sau «nu eram născut când se difuza asta la televizor». Dacă Lady Gaga îl cunoaște pe Liberace, puteți face și voi asta”, a spus criticul.
Un alt motiv al lansării acestei cărți este că starurile de astăzi nu mai vorbesc despre obiceiurile lor alimentare, așa cum făceau predecesorii lor.
„Cred că acest lucru se întâmplă pentru că, înainte, oamenii găteau. Să fii un bucătar bun era un motiv de mândrie și starurile știau că își pot impresiona fanii cu asta”, a spus DeCaro.
Emisiunile de gătit – reality show-uri culinare – au apărut din același motiv. „Când maeștrii în arta culinară devin ei înșiși vedete, nu mai aveți cu adevărat nevoie să intrați în bucătăria unui actor. Iar ceea ce mănâncă actorii din «Glee» (serial muzical, n.r.) nu mai interesează pe nimeni”, a mai spus acesta.
Cititorul poate afla rețetele „delicioaselor” brioșe ale pianistului Liberace, „fabuloaselor” fettucini Alfredo preparate de actrița Ann Miller și a negreselor lui Katharine Hepburn – preferatele autorului.
„Dacă organizați o seară Oscar, veți face furori servind aceste negrese. Nu veți găsi altele mai bune”, a declarat autorul. „Nu există prea multe rețete preparate de Katharine Hepburn, dar sunt toate excelente”, a adăugat el.
Un fel de mâncare mai puțin recomandabil? „Puiul Boston” al actriței Isabelle Sanford, răspunde fără ezitare DeCaro: „Este un pui cu sos rusesc (maioneză, ketchup și ardei iute), cu dulceață de caise și ceapă. Nu sunt sigur că aceste ingrediente trebuie neapărat să fie amestecate și presărate peste un pui”.