Este o prăjitură de casă simplă, din cele pe care le facem cu mult drag și în cantități măricele pentru familie. Și care se termină întotdeauna prea repede… Poate fi de post sau nu, depinde numai de noi dacă adăugăm bezea deasupra sau doar pudrăm totul cu zahăr pudră vanilat. În oricare versiune, prăjitura este delicioasă.
Avem nevoie de:
150 gzahăr (o cană cu vârf), două plicuri zahăr vanilat, o cană apă rece, jumătate de cană ulei, 4-5 linguri cu vârf de gem mai tare sau dulceață deasă, 100 g cacao, 2 căni făină albă (cca. 350 g), un praf de copt, 100 g stafide sau amestec de fructe confiate, o lingură esență de rom sau un vârf de cuțit de scorțișoară, 100 g miez de nucă, opțional 2 ouă
Preparare:
Amestecăm zahărul tos cu zahărul vanilat, apa și uleiul, esența de rom și, dacă folosim, gălbenușurile de ou. Dacă folosim ouă, separat batem spumă tare cu o lingură de zahăr cele două albușuri. Amestecăm făina, toată cantitatea de cacao, praful de copt. Turnăm cu grijă peste acest amestec partea lichidă, amestecul de apă cu zahăr și ulei. Batem bine, să nu fie cocoloașe, apoi încorporăm și fructele confiate ori stafidele, precum și nuca tocată grosier. Dacă dorim, putem rumeni ușor nuca în prealabil. Încingem cuptorul la maximum. Tapetăm tava sau forma de tort cu hârtie de copt și turnăm compoziția. Reducem temperatura cuptorului și coacem cca. 40 de minute, până trece testul scobitorii. Dacă folosim ouă, imediat ce trece testul scoatem tava la gura cuptorului și repede întindem bezeaua peste blatul copt, dăm imediat tava înapoi în cuptorul încins și reducem la minimum flacăra. Lăsăm astfel încă 10-12 minute, până ce bezeaua începe să se coloreze foarte puțin. Scoatem prăjitura, o lăsăm să se răcească perfect și abia apoi o scoatem din tavă, îndepărtăm foaia de copt și tăiem prăjitura. Dacă nu folosim bezea, imediat ce scoatem prăjitura fierbinte, o pudrăm din belșug cu zahăr pudră vanilat și o tăiem tot după răcire completă.