Președintele Consiliului Județean Suceava, Cătălin Nechifor, și directorul Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Est, Constantin Apostol, au semnat ieri contractul de finanțare pentru proiectul „O clădire de patrimoniu – Muzeu pentru mileniul III”. Cătălin Nechifor a precizat că valoarea proiectului este de 60,67 milioane de lei, din care contribuția Consiliului Județean va fi de 6,35 milioane de lei. Șeful administrației județene a precizat că proiectul este finanțat din fonduri europene și are în vedere reabilitarea, modernizarea și extinderea Muzeului de Istorie din Suceava. Cătălin Nechifor a explicat că acest proiect are ca obiective principale reabilitarea, consolidarea și construcția clădirii Muzeului de Istorie, înființarea unui punct de informare turistică în incinta Muzeului Bucovinei, creșterea numărului de vizitatori, precum și creșterea numărului de turiști care tranzitează județul Suceava. El a arătat că Muzeul de Istorie a avut în medie circa 32.000 de vizitatori/an.
În cadrul proiectului vor fi realizate lucrări la accesul în clădirea muzeului, inclusiv înlocuirea actualei scări monumentale din holul principal al clădirii. De asemenea, vor fi montate lifturi, vor fi recompartimentate spațiile, iar birourile angajaților vor fi mutate de la parter în mansarde.
Tot în cadrul proiectului vor fi realizate și lucrări de amploare pentru reabilitarea și modernizarea spațiilor expoziționale, vor fi înlocuite ușile și ferestrele și va fi consolidat planșeul care desparte parterul de primul etaj al clădirii.
„Acest proiect a avut foarte multe etape și s-a muncit mult pentru a ajunge în situația ca astăzi să-l semnăm. Vreau să-i mulțumesc și domnului arhitect Constantin Gorcea pentru faptul că s-a preocupat de-a lungul timpului să pună la dispoziție toate elementele de arhitectură, dar și colegilor din Consiliul Județean și Muzeul Bucovinei pentru modul în care au lucrat la acest proiect. Și vreau să spun că în acest moment prindem chiar ultimul tren cu posibilități reale pe moment de finanțare din fonduri europene”, a spus Nechifor. El a precizat că proiectul de modernizare a Muzeului de Istorie este finanțat prin Programul Operațional Regional, Axa prioritară 5 – Dezvoltare durabilă și promovarea turismului. Șeful administrației județene a mai spus că după finalizarea proiectului, la Muzeul de Istorie din Suceava vor mai fi angajate 15 persoane, iar pe perioada derulării investițiilor vor fi create aproximativ 150 de locuri de muncă.
Prezent la semnarea contractului de finanțare, șeful Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Est, Constantin Apostol, a subliniat faptul că „O clădire de patrimoniu – Muzeu pentru mileniul III” este un proiect complex, definitoriu și unul dintre cele mai importante din această regiune, alături de proiectul de reabilitare a Complexului Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. „Este un proiect extrem de necesar, care se realizează într-un județ turistic. Iar prin acest proiect ajungem să fructificăm orice rezervă rămasă în urma licitațiilor și a economiilor făcute din celelalte proiecte cu fonduri europene”, a declarat Apostol. El a spus că acest proiect poate să aducă un plus de valoare zonei turistice Bucovina.
Expozițiile permanente ale Muzeului de Istorie vor avea ca teme principale Suceava medievală și Bucovina
Directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, a declarat, la rândul său, că semnarea acestui contract de finanțare reprezintă un moment extrem de important pentru Muzeul de Istorie din Suceava. „Sincer nu mai credeam că se va mai întâmpla. Însă se întâmplă și, mai mult, putem vorbi despre două proiecte extrem de importante pentru Suceava, și aici fac referire atât la modernizarea și consolidarea clădirii Muzeului de Istorie, dar și la proiectul de la Cetatea de Scaun a Sucevei”, a declarat Ursu. El a precizat că proiectul pentru modernizarea Muzeului de Istorie este important, având în vedere că acesta funcționează într-o clădire de patrimoniu, care prezintă risc seismic ridicat. Directorul Muzeului Bucovinei a spus că după finalizarea lucrărilor suprafața utilă a Muzeului de Istorie va crește cu 53%. Ursu a mai explicat că după redeschiderea muzeului, expozițiile permanente vor fi concentrate pe două teme majore, Suceava medievală și Bucovina. El a precizat că și Sala Tronului va fi regândită într-o structură mai amplă. „De asemenea, în noua construcție se va întâmpla un lucru firesc, întâlnit în muzeele din Occident. Toată partea de personal va fi mutată în mansarda clădirii, astfel încât atunci când intră în muzeu, vizitatorii să nu mai dea de secretar, director, contabili, ci doar de exponate”, a subliniat directorul Muzeului Bucovinei.
Trebuie spus că lucrările la Muzeul de Istorie din Suceava vor trebui finalizate în maxim 19 luni de la data semnării contractului de execuție cu firma care va câștiga licitația pentru această investiție. Muzeul de Istorie din Suceava a fost închis începând cu data de 15 martie 2014, Emil Ursu precizând că de la sfârșitul lunii aprilie a.c. va începe și mutarea pieselor din expoziția permanentă.