NASA vrea să trimită un submarin în spațiu



NASA intenționează să trimită un submarin în spațiu, în jurul anului 2040, cu misiunea de a explora oceanele de hidrocarburi de pe Titan, cel mai mare dintre sateliții naturali ai planetei Saturn, informează dailymail.co.uk.
Satelitul Titan este unic în Sistemul Solar prin faptul că este singurul corp ceresc în afară de Terra care are lacuri și oceane lichide pe suprafața sa.
Totuși, mările și oceanele de pe Titan sunt alcătuite din hidrocarburi lichide, iar astrofizicienii de la NASA vor să afle ce se află sub suprafața acestora. În acest scop, ei doresc să trimită un submarin care să exploreze cea mai mare mare din emisfera nordică a lui Titan, denumită Kraken Mare.
Având o suprafață de 400.000 de kilometri pătrați și o adâncime de circa 300 de metri, Kraken Mare este comparabilă ca mărime cu Marile Lacuri din America de Nord.
Submarinul pe care îl va construi NASA va cântări aproximativ o tonă și va folosi un sistem convențional de propulsie electrică într-o misiune de explorare care va dura 90 de zile.
NASA spune că intenționează să trimită acest submarin spre Titan cu ajutorul unei nave spațiale al cărei design va semăna foarte mult cu cel al vehiculului orbital Boeing X-37.
Acel vehicul spațial va rezista intrării hipersonice în atmosfera lui Titan, va lansa submarinul, iar acesta se va scufunda pe fundul oceanelor de hidrocarburi de pe acel satelit natural al planetei Jupiter.
Atmosfera de pe Titan este în mare parte alcătuită din azot și metan, presiunea atmosferică este de 1,5 ori mai mare decât cea de pe Terra, iar temperatura medie este de -179 °C.
Potrivit agenției spațiale americane, submarinul va fi alimentat de un generator radiotermic din clasa Stirling care va propulsa vehiculul și va produce căldură, împiedicând înghețarea acestuia.
„Submarinul va observa – și, poate, se va folosi în cele din urmă – de curenții de flux, care respectă un anumit ciclu în fiecare zi de pe Titan, ce echivalează cu 16 zile terestre”, au explicat inginerii de la NASA.
În general, savanții estimează că submarinul va călători cu o viteză de un metru pe secundă.
Dacă Kraken Mare este la fel de adâncă pe cât au estimat oamenii de știință, atunci această mare de pe Titan ar putea determina ca azotul din rezervoarele de balast să se condenseze în lichid și să determine scufundarea definitivă a submarinului.
Pentru a împiedica acest lucru, un piston va amesteca tot timpul carburantul din rezervoare, fără să se mai bazeze doar pe presiunea atmosferică pentru asigurarea unei circulații eficiente în tancurile de alimentare.
Designul acestui submarin a fost creat în cadrul Programului NASA pentru Concepte Avansate și Inovatoare de către Compass Team, o echipă de cercetători de la NASA Glenn Research Center.
Florin Badescu
Sursa: Mediafax



Recomandări

Festival pentru copii, trasee de escaladă, roboții Optimus și Bumblebee, activități interactive și spectacole speciale, la Iulius Mall Suceava

Festival pentru copii, trasee de escaladă, roboții Optimus și Bumblebee, activități interactive și spectacole speciale, la Iulius Mall Suceava
Festival pentru copii, trasee de escaladă, roboții Optimus și Bumblebee, activități interactive și spectacole speciale, la Iulius Mall Suceava