Muștar de casă



Muștar de casă. Foto: wisegeek.com
Muștar de casă. Foto: wisegeek.com

Puțini sunt cei care nu asociază mititeii, salamul, hotdog-ul sau chiar ouăle fierte cu sos de muștar. Suntem obișnuiți să îl cumpărăm din magazine, dar este extrem de economic și cu siguranță foarte gustos dacă îl pregătim acasă. Nu e nevoie de nici un efort, doar de răbdare. Și asta nu pentru că durează mult prepararea, ci pentru că produsul trebuie lăsat la macerat.
Avem nevoie de:
100 g faină de muștar, 180 ml vin alb sec, 20 ml oțet din vin, o lingură faină albă de grâu, o linguriță miere, o lingură ulei, sare, piper, foi de dafin pulbere, enibahar, piper, sare, opțional o linguriță rasă de curcuma pentru culoare
Preparare:
Cernem faină de muștar și o amestecăm cu făină albă și curcuma. Încălzim vinul, îl amestecăm cu zahărul sau mierea și oțetul și turnăm câte puțin peste amestecul de făină de muștar. Potrivim gustul cu sare, piper și condimentele sub formă de pulbere. Rezultatul va avea consistența unui sos nu prea gros și gustul va părea dominat de făină. Amestecul îl acoperim și îl lăsăm 48 de ore la loc răcoros, dar nu în frigider. În acest timp totul va căpăta consistență obișnuită de muștar și gustul neplăcut de făină crudă va dispărea. Amestecăm în compoziție uleiul, potrivim gustul cu sare, piper, oțet și condimente, dacă este necesar, apoi transferăm totul în borcan, care se poate închide și păstrăm în frigider. Astfel preparat, fără conservant, rezistă 2 săptămâni în frigider.



Recomandări

Cockteil…cu amor, umor și poezie. Dez-mahmureală (2)

Berea cu muguri de brad, salam cu pudră de hribi sau deserturi vegane pentru nevoi nutriționale speciale, premiate la FIA Food Fest 2025 de la USV