Mușchiul de piatră, numit științific Cetraria islandica, iar popular lichen de piatră, mușchi de munte, mușchi creț sau jebghiu de munte, crește pe stâncile golașe din regiunea alpină.
El conține o grupă de zaharuri (lichenina și izolichenina), un principiu amar și substanțe mucilaginoase, carei dau însușirea emolientă și calmantă, recomandându-se în bronșite însoțite de tuse, laringite, traheite și inflamații ale tubului digestiv.
Datorită acidului usnic, mușchiului de piatră i se atribuie o puternică acțiune antibiotică. Se folosește cu bune rezultate contra vărsăturilor rebele ale femeilor însărcinate.
Mușchiul de piatră stimulează secreția biliară și pancreatică, mărind astfel pofta de mâncare.
Ceaiul se prepară dintro linguriță de mușchi, care se opărește cu 250 g apă clocotită, în care sa dizolvat un vârf de cuțit de bicarbonat de sodiu. După ce clocotește 5 minute, ceaiul se lasă la răcit, apoi se strecoară și se îndulcește. Se bea rece, pentru oprirea vărsăturilor și cald pentru celelalte boli. Se poate lua și amestecat cu lapte.
Deoarece este foarte amar, mușchiul de piatră se preferă a fi folosit sub formă de tinctură, din care se iau 3050 de picături în 24 de ore. Tinctura se prepară prin macerarea, timp de 8 zile, a 20 g mușchi în 100 g alcool de 70 grade.
În general, infuziile și maceratele de mușchi sînt amare și se folosesc în afecțiuni stomahice.
Prin fierbere, principiul amar (acidul cetraric) se descompune, astfel că decocțiile sînt utilizate ca antivomitiv și în bolile căilor respiratorii, precum bronșite, laringite, tuse.
Sursa: www.evenimentul.ro
Naturist
Mușchiul de piatră, remediu pentru bronșite și afecțiuni ale tubului digestiv




