Acest preparat este foarte rapid și extrem de gustos, deși e foarte simplu și economic. Pregătirea durează doar câteva minute și apoi nu trebuie decât să lăsăm totul în cuptor o oră.
Avem nevoie de:
2 vinete medii, 500 g carne tocată de porc sau amestec, 2 ouă, 2 cepe, 100 ml ulei, 4-5 căței mari e usturoi, cca o cană pesmet, 500 ml suc de roșii, sare și piper după gust
Preparare:
Spălăm vinetele, le eliminăm codițele și le tăiem pe lățime în felii rotunde mai groase, cam de două degete. Presărăm puțină sare și lăsăm vinetele câteva minute să elimine zeama amară. Dacă dorim putem rumeni feliile de vânătă în tigaia cu ulei, dar numai pe o parte. Nu este absolut necesar. Separat călim bine ceapa tocată în ulei, o punem peste carnea măcinată, adăugăm ouăle întregi, usturoiul ras, sare și piper după preferință și atât pesmet cât să obținem o compoziție suficient de deasă pentru a forma bile din ea. Luăm cu o lingură din amestecul de carne, facem în palme o bilă cât o caisă, o aplatizăm ușor și punem chifteluța pe o felie de vânătă. În tavă așezăm apoi șiraguri din perechile vinete-chiftele, în formă de omidă sau în straturi plate, după preferință. Dacă sunt așezate ”în picioare” sau ”omidă” arată mai bine și se pătrunde totul mai repede. Se poate folosi o cratiță în care așezăm cercuri concentrice sau o tavă dreptunghiulară în care punem șiruri drepte. După ce am pus totul în tavă, amestecăm sucul de roșii cu sare, piper și puțin usturoi ras și îl turnăm uniform peste musaca. Dacă nu avem suc de roșii folosim 3 linguri de pastă de tomate diluată cu apă până la 500 ml. Dăm la cuptor la foc iute pentru 30 de minute, apoi la foc mediu încă 30. Dacă observăm că sosul scade complet mai turnăm puțină apă caldă sau vin sec sau suc de roșii. Dacă se usucă și rumenește prea mult deasupra preparatul, acoperim în cuptor cu o hârtie de copt umezită și mototolită, apoi desfășurată pe tavă. Preparatul este gata când furculița intră ușor în feliile de vinete. Se servește cald sau rece, cu smântână ori mujdei și pătrunjel verde deasupra. Din aceste cantități ies 6 porții care pot părea mici, dar preparatul este foarte consistent și gustos.