Ca în fiecare an, în cadrul Festivalului Internațional de Teatru pentru Tineret „Grigore Vasiliu Birlic”, Consiliul Local Fălticeni își manifestă recunoștința pentru cei care sprijină această manifestare culturală. Pentru contribuția valoroasă la dezvoltarea și diversificarea creației teatrale, pentru implicarea constantă în edițiile festivalului, pentru promovarea permanentă a Trupei de teatru „Birlic” formată din tineri fălticeneni, Consiliul Local Fălticeni a acordat titlul de Cetățean de Onoare al Municipiului Fălticeni tenorului Andrei Apreotesei – managerul Ateneului Național Iași, actriței Cezara Dafinescu, regizorului Dan Tudor, actorului Claudiu Bleonț și lui Alexandru Șerban – președintele Asociației Culturale „Grigore Vasiliu Birlic”, ca recunoaștere a contribuției acestora la dezvoltarea culturii în municipiul Fălticeni, la creșterea prestigiului național al teatrului fălticenean actual, precum și la creșterea valorii actului artistic.
Diplomele onorifice au fost înmânate de către primarul Gheorghe Cătălin Coman, marți, 23 august, actorului Claudiu Bleonț și vineri, 26 august, în cadrul Galei de decernare a Premiilor FITT „Birlic”, „Draga Film Fest” și Festivalului „Fălticeni Folk”, actriței Cezara Dafinescu, regizorului Dan Tudor, tenorului Andrei Apreotesei și lui Alexandru Șerban.
Recunoștința comunității prin acordarea celei mai înalte distincții locale
Așa cum a precizat primarul Gheorghe Cătălin Coman, acești noi Cetățeni de Onoare se remarcă printr-o bogată activitate în domeniul cultural, artistic, educativ și managerial.
„Sunt personalități complexe, la care se adaugă trăsăturile morale care atestă că în activitatea lor s-au simțit și se simt răspunzători nu numai profesional, ci și în relațiile cu oamenii, ceea ce dă măsura angajamentului față de actul cultural pe care îl creează și la Fălticeni. În urma colaborării cu cele cinci personalități din lumea spectacolului în cadrul întâlnirilor care au avut la Fălticeni, mai mulți tineri din municipiul nostru au îmbrățișat meseria de actor, regizor sau scenograf, fiind studenți, masteranzi sau absolvenți ai Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică «I.L. Caragiale» din București sau absolvenți ai universităților de arte din Iași și Cluj.
În seara asta am reținut două cuvinte cheie: regie, pentru că suntem la un festival de teatru, și daruri. Primăria Fălticeni nu oferă daruri, oferă recunoștință, pentru că noi suntem cei care primim daruri de la proaspeții Cetățeni de Onoare, prezenți aici și cărora le mulțumim, le recunoaștem meritele pentru care au fost, așa cum se spune tehnic, hotărâți de către Consiliul Local să le fie acordate aceste titluri.
Vă mulțumesc în numele comunității fălticenene pentru tot ceea ce ați făcut pentru municipiul Fălticeni. Sunt convins că odată cu acest titlu veți fi, dacă mai este cazul, mult mai aproape de noi în tot ceea ce înseamnă promovarea intereselor culturale și artistice”, a precizat primarul Cătălin Coman.
Claudiu Bleonț: „Degeaba ai bani dacă nu ai și minte”
Cu un talent dovedit în cei aproape 40 de ani de actorie, cu o plăcere de a juca pe care puțini o egalează, Claudiu Bleonț este un actor cu personalitate, care trăiește fiecare moment pe scenă, își iubește personajele, oferind acest exemplu partenerilor săi de scenă, dar și celor care doresc să fie actori de cinema, lucru dovedit prin cele 30 de filme în care îl regăsim cu diverse roluri.
„Au fost două seri de magie pentru care mulțumim actorului Claudiu Bleonț, Cetățean de Onoare al Municipiului Fălticeni prin Hotărârea Consiliului Local nr. 144 din 28 iulie 2022. Astăzi îndeplinim o dorință a fălticenenilor, aceea de a vă mulțumi din tot sufletul pentru tot ceea ce ați făcut pentru teatrul românesc, pentru Fălticeni. Sunt convins că, și de acum înainte, în noua postură, de Cetățean de Onoare al Municipiului Fălticeni, o să ne reprezentați, o să ne ajutați, o să ne sprijiniți așa cum știți foarte bine să o faceți”, a precizat primarul Cătălin Coman în momentul decernării titlului de Cetățean de Onoare actorului Claudiu Bleonț.
La rândul său, Claudiu Bleonț a mulțumit pentru invitație, pentru modul cum a fost întâmpinat și răsplătit de public.
„În Fălticeni, cu ajutorul umbrelor a doi mari actori, Grigore Vasiliu Birlic și Draga Olteanu Matei, se întâmplă un miracol, pe care l-am trăit în cele două seri în care am fost prezent cu spectacole pe scena acestui mare festival. Promit că voi povesti despre acest moment și voi susține ca imagine acest festival. Cultura, sportul, educația și știința au nevoie de bani. Asta înseamnă ca oamenii să fie convinși, după cum ați văzut și în rolul lui Antonio Salieri pe care l-am interpretat astăzi (în piesa Amadeus a Ateneului din Iași) că degeaba ai bani dacă nu ai și minte așa cum avea Wolfgang Amadeus Mozart. Voi continua să fac tot ce pot pentru ca acest festival de teatru să se bucure în continuare de prezența unor teatre foarte bune și de un public extraordinar, care să guste și să se bucure de întâlnirea cu teatrul. Să ne dea Dumnezeu puterea și mintea să ducem acest eveniment mai departe. Doamne ajută!”, a spus actorul Claudiu Bleonț.
„Un prieten te ia de mână și îți atinge inima”
Cezara Dafinescu, o doamnă a teatrului și a filmului romanesc clasic și a celui contemporan, și-a pus amprenta și a ajutat la dezvoltarea artei cinematografice românești. În fiecare an a sprijinit buna desfășurare a Festivalului de teatru de la Fălticeni și prezența, în timpul anului, a unor trupe importante de teatru în urbea de pe Șomuz.
Deși nu a putut ajunge la Fălticeni din motive întemeiate, Cezara Dafinescu l-a desemnat pe colegul ei de la Teatrul Național Gavril Pătru să o reprezinte și să dea citire mesajului său: „Fălticeni, orașul în care a copilărit tatăl meu. Atâtea amintiri, atâtea povești, atâția oameni frumoși. Am iubit orașul acesta încă din fragedă pruncie. Mai târziu, când prin intermediul părintelui Liviu Mihăilă, mare iubitor de artă și frumos, am ajuns pe aceste meleaguri, m-am îndrăgostit deja de Fălticeni și i-am considerat pe toți locuitorii orașului prietenii mei. Un prieten te ia de mână și îți atinge inima. Voi, dragi prieteni din Fălticeni, mereu mi-ați atins inima. Vă mulțumesc pentru toată dragostea cu care mă înconjurați. Prietenii nu îi vezi mereu, dar știi sigur că sunt undeva și te sprijină.
Cetățean de Onoare al Municipiului Fălticeni, ce minunat sună. Cred că și strămoșii mei, care odihnesc în cimitirul orașului, sunt mândri. Mulțumesc oficialităților orașului pentru așa o bucurie. Nimic în viață nu este întâmplător. Vă mulțumesc din suflet”, a fost mesajul actriței Cezara Dafinescu.
„A fi Cetățean de Onoare al orașului în care s-a născut Grigore Vasiliu Birlic este fantastic”
În ultimii ani, regizorul și actorul Dan Tudor ne bucură în fiecare vară cu piese noi de teatru. Dan Tudor este profesor, mentor și model pentru toți tinerii care își doresc să aibă o carieră în teatru și care înțeleg privilegiul de a putea învață în cadrul worksopurilor susținute de cunoscutul actor în cadrul FITT „Birlic”.
Actor al Teatrului Național, regizor la Teatrul de Comedie, manager al Teatrului „Alexandru Davila” din Pitești, Dan Tudor a promis că va reveni anul viitor pe scena festivalului din Fălticeni cu piesa „Birlic”, cea care l-a consacrat pe marele actor de comedie Grigore Vasiliu Birlic.
„Faptul că noi reușim să fim aici, pe scenă, ca niște mici epigoni ai lui Birlic, este minunat. Faptul că părintele Liviu Mihăilă a propus ca eu să fiu posesorul unei diplome pe care să scrie Cetățean de Onoare al Fălticeniului, orașul în care s-a născut Grigore Vasiliu Birlic, este ceva fantastic, este uluitor, pentru mine este o minune. Am venit aici de fiecare data cu spectacole în care am pus emoție și am încercat să fie adevăr, chiar dacă nu au fost desfășurări mari de forțe. Înseamnă că ele au atins puțin sufletul celor care au fost în sală și că prietenul nostru, părintele Liviu Mihăilă, a făcut ca această prietenie a noastră să se transfere și către cei care nu s-au opus acestei propuneri. Îi mulțumesc domnului primar, dumneavoastră celor prezenți și uneia dintre actrițele mari ale țării alături de care am debutat la Teatrul Odeon, Virginia Rogin, care este prezentă la acest moment festiv”, a spus Dan Tudor.
„Birlic”, o coproducție a Teatrului „Alexandru Davila” din Pitești și a Primăriei Fălticeni
După ce primarul Cătălin Coman i-a mulțumit în numele comunității pentru tot ceea ce a făcut pentru municipiul Fălticeni și i-a înmânat titlul de Cetățean de Onoare, actorul Dan Tudor a făcut o promisiune și a obținut o promisiune din partea edilului fălticenean.
„Sunt și managerul unui teatru și vă promit că anul viitor voi veni la Fălticeni cu spectacolul «Birlic», spectacol care l-a consacrat pe marele actor de comedie Grigore Vasiliu Birlic. Numele de naștere al actorului fălticenean a fost Grigore Vasiliu, Birlic fiind doar o poreclă pe care a primit-o datorită succesului din piesa «Birlic», jucată la începutul carierei sale.Vreau să obțin acordul domnului primar că acest spectacol va fi o coproducție a Teatrului «Alexandru Davila» din Pitești în colaborare cu Primăria Fălticeni și Asociația «Fălticeni Cultural»”, a fost propunerea actorului și regizorului Dan Tudor.
Primarul Cătălin Coman a acceptat propunerea precizând: „Sună extrem de tentant și așa cum știți sunt om politic și în general sunt obișnuit cu promisiunile. Unele dintre ele le și respectăm. Vă asigur că aceasta este una dintre ele și vă mai asigur că vom face treabă bună împreună cu părintele Liviu Mihăilă și cu regizorul Dan Tudor, pentru că oamenii din Fălticeni merită să aibă o activitate foarte frumoasă artistică, culturală”.
Grigore Vasiliu Birlic, prin urmașii săi, ne reprezintă și la New York
Alexandru „Alex” Șerban, strănepotul marelui actor Grigore Vasiliu Birlic și președintele Asociației Culturale „Grigore Vasiliu Birlic”, a sprijinit și sprijină FITT „Birlic” organizat de Asociația „Fălticeni Cultural” și Festivalul „Draga Film Fest”.
„Ne-am întors în România o parte din familiile Șerban și Vasiliu pentru că în România sunt faimos. Am înțeles chestia asta abia când am înțeles cine este Birlic și cât de mult a dăruit teatrului, teatrului radiofonic, filmului și în ultima perioadă a vieții, televiziunii.
Accept acest premiu în numele Asociației pe care o reprezint, al tatălui meu, arhitectul Radu Șerban, care locuiește la New York și este nepotul lui Grigore Vasiliu Birlic și de la care știu toate poveștile despre cum a fost să crească în jurul lui Birlic și în jurul fratelui lui, sculptorul Vasile Vasiliu Falti, anul acesta împlinindu-se 120 de ani de la nașterea sa. Sunt aici cu familia mea, fratele meu George Mihail și familia sa. Se află aici, în mijlocul dumneavoastră, sufletul familiei Birlic, continuăm să dăruim Asociației Fălticeni Cultural pentru a organiza acest festival. Primăria și Consiliului Local se pot baza pe tot sprijinul nostru pentru a duce numele Fălticeniului mai departe în Europa și peste tot în lume”, a fost promisiunea lui Alexandru Șerban.
Managerul Ateneului din Iași, Andrei Apreotesei, sprijină intrarea sinagogii din Fălticeni în circuitul cultural
Andrei Apreotesei, împreună cu actori ai Ateneului din Iași, a gândit proiecte și a venit cu spectacole în municipiul Fălticeni la Festivalul Internațional de Teatru „Grigore Vasiliu Birlic”, dar și la alte evenimente dedicate culturii locale pentru a atrage și pentru a păstra o legătură strânsă cu publicul fălticenean și nu numai.
Înainte de acordarea titlului de Cetățean de Onoare tenorului Andrei Apreotesei – managerul Ateneului Național Iași, primarul Cătălin Coman a precizat: „Un foarte vechi prieten al Fălticeniului, o persoană cu care m-am întâlnit de foarte multe ori și aici, și la Iași, o persoană care a făcut foarte multe lucruri pentru municipiul Fălticeni, o persoană dragă nouă, căreia îi mulțumim pentru întreaga activitate și pentru tot ceea ce a făcut pentru Festivalul de teatru și pentru întreaga activitate culturală de la nivelului municipiului nostru, pentru că a vorbit foarte mult și frumos despre Fălticeni. Ultima activitate pe care am avut-o împreună a fost la Iași, la Cimitirul Eternitatea, cu ocazia resfințirii mormântului lui Nicu Gane, primar al Iașiului și fost elev al colegiului din Fălticeni care îi poartă numele”.
După primirea înaltei distincții locale, Andrei Apreotesei a precizat că trăim momente emoționante și înălțătoare, pentru că „nu este puțin lucru să muncești din pasiune, să muncești din bucurie și la un moment dat să primești un telefon prin care ești anunțat că devii Cetățean de Onoare. Este o mare încântare și o mare bucurie și le răspund celor care mă tot întrebă de ce laud Fălticeniul și de ce țin eu atât de mult la Fălticeni: pentru că merită.
Răspunsul poate avea și conotații istorice, dar eu nu laud atât de mult Fălticeniul pentru ceea ce a fost, pentru oamenii care au fost sau pentru ceea ce au făcut ei atunci, pentru că e foarte greu și ușor neputincios pentru mine să vorbesc despre niște coloși.
Laud Fălticeniul pentru ceea ce se întâmplă acum. Laud Fălticeniul pentru că este, în primul și în primul rând, viu. Acești tineri minunați reprezintă speranța că Fălticeniul este viu, este un oraș frumos ce merită vizitat, dar mai ales ajutat. De aceea, domnule primar, dați-mi voie ca ceea ce ați făcut dumneavoastră în această seară și cu mulțumirile de rigoare și pentru Consiliul Local, să reprezinte pentru mine în primul și în primul rând o motivație și mai mare de a rezolva multe din problemele care sunt încă nerezolvate din punct de vedere cultural și educațional, de a încerca să facem lobby pe toate părțile pentru a atrage sume importante de bani necesare diferitelor obiective, fie că vorbim de fostul Consulat austriac, o clădire care îmi este atât de dragă mie, fie că vorbim de cea mai frumoasă sinagogă din România. Trebuie să fie salvate aceste clădiri indiferent de religia, indiferent de credința pe care o avem, pentru că sunt ale noaste, ale tuturor. Mare mi-a fost bucuria că înainte de a începe această Gală a venit special de la Iași Radu Sacagiu, din conducerea Federației Comunităților Evreiești din România, și vă promit că vom face tot posibilul pentru a repune sinagoga din Fălticeni pe lista monumentelor frumoase care merită și trebuie vizitate și peste câțiva ani, alături de domnul primar, vom reuși să facem și acolo evenimente culturale”, a fost promisiunea lui Andrei Apreotesei.
La final, Andrei Apreotesei a oferit primarului Gheorghe Cătălin Coman o fotografie originală cu casa în care a locuit Nicolae Gane la Fălticeni, fotografie achiziționată la o licitației, iar preotului Liviu Mihăilă i-a oferit o fotografie originală cu casa în care a locuit Ion Creangă la Fălticeni.