Mai mulți muncitori suceveni trăiesc clipe de coșmar în Germania, acolo unde au plecat să câștige un ban cinstit. Se pare însă că socoteala de acasă nu s-a potrivit cu cea din târg, iar acum oamenii muncesc în condiții grele și pe bani foarte puțini.
Potrivit unui mesaj care a fost publicat pe site-ul www.novatv.ro, în afara sucevenilor, care ar fi majoritari, prin același coșmar trec și oameni din Mediaș, Buzd, Moșna și Ruja, localități din județul Sibiu. Muncitorii sunt angajați la o turnătorie din orașul Chemnitz la care patron ar fi un cetățean turc, iar potrivit celor semnalate, în decurs de o lună de zile au primit doar bani de mâncare.
Iată cum sună scrisoarea integral: „De mai bine de o lună și jumătate lucrez în Germania la o firmă care aparține unui turc. Suntem mai mulți români din Mediaș, Moșna, Buzd, Ruja, Oțelul Roșu și mulți din Suceava. Lucrăm fără acte, stăm opt oameni într-un apartament, la fiecare se rețin 200 euro de chirie, mai nou ni s-a făcut niște asigurări zic ei medicale pentru care se mai rețin 230 euro, se mai rețin 60 euro pentru dușurile din fabrică. Eu sunt aici de la începutul anului și până azi am luat 200 euro bani de mâncare și atât. Noi toți lucrăm la patron turc, dar firma e nemțească. În cazul în care vrei să vii acasă nu se dau bani pe ultima lună lucrată. Vă rugăm dacă puteți să ne ajutați și pe noi să ni se dea drepturile ce revin unui angajat. Vă rog să anunțați cumva dumneavoastră autoritățile germane să verifice, dar nu din orașul ăsta, pentru că toți de aici îi cunosc pe patronii turci. Spre exemplu, dacă ne oprește poliția prin oraș și întreabă unde lucrăm nu mai au treabă cu noi, nu ne mai cer nici acte, nimic”.
Deocamdată, nu se știe dacă autoritățile din Germania și România au luat ceva măsuri în acest caz, dar părerile și comentariile referitor la ce se petrece la turnătoria din Chemnitz sunt împărțite.
Ce spun proprietarii turnătoriei din Germania
Articolul publicat pe site-ul sibian a fost citit și de reprezentanții turnătoriei din Germania, care au venit cu un punct de vedere. Potrivit acestora, condițiile de cazare sunt bune și doar cei care nu doresc să lucreze sunt nemulțumiți.
„Așa zisa «sclavie» despre care se vorbește este de fapt un loc de muncă asigurat, cu acte în regulă, cu salariații care câștigă între 1.000 și 2.500 de euro pe lună, asta pentru oamenii care știu de ce au venit și cărora le place munca. Noi oferim cazare decentă, această firmă are muncitori care lucrează de trei ani și care nu au nici o nemulțumire. Majoritatea au beneficiat chiar și de împrumuturi, la nevoie, de la patron. Aici fiecare a venit să muncească, să trăiască mai decent, să-și plătească datoriile sau să-și poată întreține familia. Vă pun o întrebare: Cine ar lucra mai mult de trei ani dacă nu ar fi mulțumit!? Angajații noștri și-au cumpărat case, pământuri intravilane, mașini și altele. V-am trimis noi câteva poze cu contracte, asigurări medicale, cu apartamentele unde locuiesc angajații noștri și un filmuleț cu câțiva dintre muncitorii care și-au spus părerea în legătură cu firma noastră și reportajul scris de dumneavoastră”, se arată într-un comunicat al firmei din Chemnitz.
Replici acide și gâlceavă pe internet
Opiniile celor care comentează pe internet sunt împărțite. O parte dintre comentarii sunt negative și le dau dreptate celor care se plâng. Există și voci care spun că totul se știa foarte clar de la început, iar nemulțumiții ar trebui să-și țină gura.
Cât despre fotografiile trimise de reprezentanții turnătoriei din Chemnitz, și aici există opinii divergente. Tabăra celor care au sesizat umilințele la care ar fi supuși spun că fotografiile au fost făcute în locuințele a doi șefi și că situația este exact cea descrisă inițial.
„Să vă aducă pe Blankenburgstrasse 11 și 13 să vedeți aici condiții, nu la grupul vesel din pozele de mai sus, ci la grosul firmei, unde stăm 8-10 în apartament și această adresă coincide cu adresa de pe site a firmei kanak deși sediul este în centru, și nu le place când ne adunăm acolo în zilele de salar/plicul cu surprize”, arată unul dintre muncitorii români din Germania
Majoritatea celor care și-au spus opinia pe internet sunt de aceeași părere, dar există și câțiva care nu sunt de acord și susțin contrariul.
Pentru a face lumină în acest caz este nevoie de o anchetă serioasă, iar statul român trebuie să se implice pentru a afla care sunt într-adevăr condițiile de cazare și muncă ale muncitorilor din Chemnitz.
Inuman
Muncitori suceveni, sclavi în Germania
