Să vezi și să nu crezi!

Multe și mărunte



A ieșit ditamai scandalul în SUA când s-a propus amprentarea tuturor cetățenilor, deși explicațiile administrației Obama erau cumva plauzibile: nu numai lupta împotriva terorismului ar primi un consistent sprijin, ci și delincvența însăși poate fi mai bine stăpânită în cazul în care evidența populației își adaugă în panoplie arma minune a identificării rapide. N-a fost să fie, societatea civilă a considerat că inițiativa lezează protejarea intimității: amprentarea generală ar fi apanajul unui stat totalitar, afectând înseși drepturile omului. La noi, e mult mai simplu: viitoarele cărți de identitate vor conține și amprentele titularului. S-a decis și gata; nicio consultare publică, nicio adiere de protest a societății civile (nu mai reiau discuția despre societatea civilă, noțiune și alcătuire ambigui încă de la definiție). Cinstit vorbind, nu văd ce m-ar deranja peste poate, în afara momentului destul de penibil când ți se ung degetele cu tuș – manoperă polițienească în stare să insinueze românului strania și neplăcuta senzație de suspicionare încă din leagăn.
Nu peste multă vreme, sunt sigur, se va adăuga și obligativitatea includerii amprentei ADN… Caraula de pe turnul Goliei și paznicul de la via domnească strigau din când în când în toiul nopții „te văd, te văd!”, deși n-aveau cum zări nimic în bezna veacului XVIII; avertizau în gol, mai mult să prindă ei un dram de curaj. În străluminatul veac XXI, nu te mai avertizează nimeni: după ce că suntem înmatriculați ca mașinile prin codul numeric personal, iată-ne și cu amprentele la catastif! Telefoanele mobile se interceptează, camerele de luat vederi te pândesc la toate colțurile, microfoane au fost așezate și-n baie, keylogger-ul îți spionează computerul, cu funcția „share location” de pe Google Maps poți afla exact locul în care se află oricine, oricând – unde să te mai ascunzi, nu mai există cotlon lumesc nesupravegheabil și nesupravegheat! Nimeni nu mai strigă „te văd!”, dar de văzut, te văd toți!…
Cât despre anunțatele cărți de identitate: după ce că funcționarea poticnită a cardului de sănătate a scos din sărite întreg sistemul sănătății, acum îl mai combinăm și cu cartea de identitate. Ca să meargă prost amândouă?
*
Așa se întâmplă când văcarul se supără pe sat: inamiciția Dragnea-Chirica a strămutat ședința comună a guvernelor României și Republicii Moldova de la Iași, la Piatra Neamț. Nu cred în ruptul capului că a fost solicitarea expresă a Chișinăului, deranjat de simbolistica locului și de semnificațiile cu substrat unionist latente la Iași: pur și simplu Dragnea a evitat să fie oaspetele lui Chirica. La case mai mari, reacțiile-s și mai aiuristice. Cum se știe, lumea vedetelor scenei și ecranului l-a sabotat in corpore pe Trump la alegeri. Drept pentru care președintele SUA a decis să suprime întreg bugetul alocat artei și culturii în 2018! Nu-i cât se poate de inspirat titlul acestei rubrici, „să vezi și să nu crezi”?
*
Întrebând, într-un minimarket ce vindea mere din Grecia, căpșuni din Spania, pere din Patagonia și roșii de la turci, ”ce aveți din România?”, Dorel Vișan primește de la vânzătoare un răspuns isteț și hazos, ce nu-l amuză pe cât îl amărăște: ”Din România? Pe mine și magazinul”. Drept pentru care i se pare întemeiată citarea unei învățături din vechea gândire indiană: ”țara în care cineva nu găsește cinste, bucurie sau rude, nici dobândește vreo învățătură, trebuie părăsită” (Canakya). Urmează o întrebarea durută: ”Criticăm ca proștii Daciada, criticăm ca proștii practica școlară și activitatea artistică de amatori, foarte bine că s-au desființat. Dar ce-am pus în locul lor oare, în afară de prostia și mărginirea noastră democratică, discotecile, libertinajul sexual, drogurile, țigara, alcoolul, banii nemunciți, neascultarea de dascăli și de părinți, eludarea legii, aruncarea cu pietre în forțele de ordine, hoția națională și în întreaga lume liberă, crimele, violurile, comerțul cu prostituate, luptele între clanuri, minciuna, viteza și bolizii de milioane adunați de prin pâraiele patriei. Dar era să uit: am făcut și ceva bun: serviciul de descarcerare.” De urmărit ieșirile publice ale actorului raisonneur Dorel Vișan: are multe de spus – și toate cu miez!



Recomandări

Selecție de elevi cu vârste între 12 și 18 ani, din toată țara, pentru proiectul Romanian Youth Jazz Orchestra

Selecție de elevi cu vârste între 12 și 18 ani, din toată țara, pentru proiectul Romanian Youth Jazz Orchestra
Selecție de elevi cu vârste între 12 și 18 ani, din toată țara, pentru proiectul Romanian Youth Jazz Orchestra

Grupare din care făcea parte și un agent al Poliției de Frontieră, acuzată că aducea ilegal din Ucraina și plasa pe piață amfetamină

Grupare din care făcea parte și un agent al Poliției de Frontieră, acuzată că aducea ilegal din Ucraina și plasa pe piață amfetamină
Grupare din care făcea parte și un agent al Poliției de Frontieră, acuzată că aducea ilegal din Ucraina și plasa pe piață amfetamină