Mucenicii, o tradiție de 9 Martie



Fiecare regiune a țării are o rețetă anume de mucenici sau sfințișori, cum mai sunt numiți în anumite zone.
Iată care sunt ingredientele necesare pentru mucenicii moldovenești:
1 kg. făină
2 linguri de ulei
30gr. drojdie
200 gr. miere
150 gr. nucă
Esență de vanilie
Mod de preparare
Se amestecă toata ingredientele pentru a obține aluatul (ce excepția mierii și a nucii, pe care trebuie să le folosești doar pentru ornat). Aluatul trebuie frământat în așa fel încât să aibă consistența potrivită, se adaugă treptat apa și esențele. Se lasă apoi la crescut aproximativ o oră jumate de preferat la căldură. Când aluatul a crescut și a devenit pufos, trebuie modelat în formă de opt pentru a obține astfel mucenicii.
Se pun într-o tavă unsă cu ulei și, de asemenea, pe deasupra se ung cu un sirop obținut din apă , zahăr și vanilie. Apoi se introduc în cuptorul încins. Când sunt gata se scot și se trec prin miere iar peste ei se presară nucă.
Mucenicii fierți
Pentru mucenici fierți, ingredientele de care ai nevoie sunt 500 gr. făină, puțină de sare și apă, pentru a face aluatul, iar pentru zeamă ai nevoie de nucă măcinată, zahăr, esență de vanilie și scorțișoară.
Aluatul se frământă în așa fel încât să se dezlipească cu ușurință de pe deget. Ca să îi modelezi nu îți trebuie prea multă îndemânare însă ai nevoie de răbdare. Se formează tot opturi, dar de aceasta dată cât mai mici. Apoi se pun la fier în aproximativ 3 litri de apă. Când sunt aproape gata, se adaugă nuca măcinată, zahăr, esența de vanilie și scorțișoară, apoi se mai lasă 5 minute să fiarbă.
(Sursa: www.unica.ro)