Ministerul Sănătății atenționează asupra riscului mai mare de îmbolnăvire cu trichineloză și recomandă populației să cumpere carne de porc numai din spații autorizate sanitar, după ce 138 de persoane din județul Bihor s-au îmbolnăvit.
„În județul Bihor, Direcția de Sănătate Publică (DSP) Bihor a început deja o anchetă epidemiologică după ce 138 persoane s-au îmbolnăvit de trichineloză după ce au mâncat carne de porc cumpărată din locuri neautorizate”, precizează Ministerul Sănătății, miercuri, într-un comunicat de presă.
Specialiștii epidemiologi recomandă populației să nu consume carne de porc neexaminată trichineloscopic și să evite achiziționarea acesteia din alte locuri decât magazinele specializate. De asemenea, este necesară o atenție mărită la consumul de carne de porc insuficient prelucrată termic, deoarece procedeele de sărare, afumare sau uscare a cărnii nu distrug larvele, arată ministerul.
Direcția de Sănătate Publică (DSP) Bihor a anunțat, marți, că a început o anchetă după ce 49 de persoane au fost internate cu trichineloză în urma consumului cărnii de porc cumpărată de la un bărbat din localitatea bihoreană Cheț.
„Din ancheta epidemiologică preliminară rezultă că în 2 octombrie 2010, în localitatea Cheț, o persoană a cumpărat un porc de aproximativ 200 kilograme, pe care l-a sacrificat și comercializat în intervalul 2-5 octombrie 2010, fără a fi efectuat examenul trichineloscopic. Bolnavii intervievați susțin că au întrebat vânzătorul în legătură cu acest aspect”, spuneau reprezentanții DSP Bihor.
Primul pacient a fost internat abia în 26 octombrie, deoarece simptomele bolii s-au agravat după perioada de incubație, cu diagnosticul de gastroenterecolită acută, iar în zilele care au urmat tot mai multe persoane s-au prezentat la spital. Majoritatea bolnavilor sunt internați la Secția de Boli Infecțioase din cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie Oradea, dar și la Spitalul Municipal Maghita.
Trichineloza este o boală determinată de Trichinella spiralis, (un parazit localizat intracelular, atât în stadiul larvar, cât și ca adult) care ajunge în organismul uman în urma consumului de carne infestată.
Potrivit medicilor, majoritatea infecțiilor sunt asimptomatice, însa există și forme clinice de boală cu evoluție severă care pot cauza moartea prin complicațiile pe care le produc. Manifestarea clinică a bolii depinde de cantitatea de carne ingerată, de masivitatea infestarii ei și de rezistența organismului.
Semnele clinice de boală sunt: tulburări digestive (dureri abdominale, diaree, greturi varsaturi), care apar la 1-2 zile după consumul de carne infestată, febră, edeme palpebrale și faciale însoțite de conjunctivită, dureri musculare și adinamie (stare de slăbiciune).
Factorii favorizanți ai îmbolnăvirii la om sunt reprezentați de consumul cărnii de porc sau vânat neexaminată trichineloscopic, unele obiceiuri culinare cum ar fi prepararea termică „în sânge” sau consumul de preparate crude sau insuficient prelucrate termic (pastramă, cârnat uscat sau afumat, șuncă), achiziționarea cărnii din alte locuri decât centrele comerciale specializate, cât și tăierea clandestină a animalelor.
Boala nu se transmite de la om la om, ci numai prin consumul cărnii infestate.