MS: Etichetele pentru alimente vor avea, din decembrie, doar mențiunile de sănătate avizate de UE



Producătorii români și din celelalte state ale Uniunii Europene sunt obligați ca, din decembrie, să schimbe etichetele produselor alimentare, pentru inscripționare fiind acceptate numai mențiunile de sănătate aflate în lista permisă printr-un regulament adoptat la nivelul UE.
Astfel, începând cu a doua parte a lunii decembrie, pentru calciu, de exemplu, vor fi permise opt mențiuni de sănătate, care se referă la reducerea riscului de îmbolnăvire și la menținerea sănătății sistemelor osoase, musculare, ale dinților etc. Alte mențiuni, în afara celor acceptate, nu vor fi permise, explică specialiștii în sănătate publică ai Ministerului Sănătății (MS), citați într-un comunicat remis, ieri, agenției MEDIAFAX.
Conform prevederilor Regulamentului 432/2012 de stabilire a unei liste de mențiuni de sănătate permise, înscrise pe produsele alimentare, altele decât cele care se referă la reducerea riscului de îmbolnăvire și la dezvoltarea și sănătatea copiilor, pe etichetele produselor din carne sau pește va fi făcută mențiunea că acestea contribuie la îmbunătățirea absorbției fierului atunci când se consumă împreună cu alte alimente care conțin acest element. Mențiunea va putea fi utilizată doar pentru produsele alimentare care conțin cel puțin 50 de grame de carne sau pește într-o singură porție cuantificată. Pentru a putea fi înscrisă, mențiunea trebuie însoțită de o informare a consumatorului cu privire la faptul că efectul benefic se obține în condițiile unui consum de 50 de grame de carne sau pește împreună cu unul sau mai multe alimente care conțin fier non-heminic.
Fosforul contribuie la metabolismul energetic normal, la funcționarea normală a membranelor celulare și la menținerea sănătății sistemului osos și a dinților, mențiunea putând fi utilizată doar pentru produsele alimentare care sunt cel puțin o sursă a acestui element.
De asemenea, produsele alimentare cu cel puțin o sursă de seleniu pot avea mențiunea potrivit căreia acest element contribuie la menținerea sănătății părului și a unghiilor, la funcționarea normală a sistemului imunitar și a glandei tiroide, contribuibd totodată la protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ.
O altă reglementare vizează gumă de mestecat fără zahăr, pe care va putea fi citită mențiunea că produsul contribuie la menținerea mineralizării dinților și la neutralizarea acizilor din placa dentară și reducerea uscăciunii gurii.
Regulamentul UE face precizări legate și de efectele vitaminelor C, toată gama de B-uri, D, E și K, dar și ale nucilor. Astfel, nucile contribuie la îmbunătățirea elasticități vaselor de sânge. Mențiunea poate fi utilizată doar pentru produsele alimentare care asigură un aport zilnic de 30 de grame de nuci. Pentru a putea fi înscrisă, mențiunea trebuie însoțită de o informare a consumatorului cu privire la faptul că efectul benefic se obține în condițiile unui consum zilnic de 30 de grame de nuci.
UE reglementează și efectele benefice ale apei. Astfel, apa contribuie la menținerea funcțiilor fizice și cognitive normale, dar și la reglarea temperaturii corpului. Pentru a putea fi înscrisă, mențiunea trebuie însoțită de o informare a consumatorului cu privire la faptul că, pentru a se obține efectele benefice, ar trebui să se consume cel puțin doi litri de apă pe zi, din toate sursele.
Zincul are peste 15 efecte benefice asupra organismului, care pot fi menționate pe etichetele produselor alimentare ce îl conțin. Printre acestea se numără cele privind menținerea vederii normale, protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ și funcționarea normală a sistemului imunitar, la procesul de diviziune celulară.
La fibrele din secară, producătorii vor putea trece mențiunea „contribuie la funcționarea normală a intestinului”.
Potrivit Ministerului Sănătății, această măsură a fost luată la nivelul UE din nevoia de protejare a sănătății cetățenilor. Regulamentul 432/2012 este afișat pe pagina oficială a MS, la rubrica Informații utile.
Ministerul Sănătății va organiza, în perioada următoare, o întâlnire de lucru cu reprezentanții asociațiilor din domeniu, în vederea discutării modalităților de implementare a regulamentului.