Experiment

Motivația, esențială în lupta cu kilogramele



Când vine vorba de ambiția de a scăpa de kilogramele în plus, există o serie de factori importanți care contează. Cantitatea și tipul de mâncare consumată, periodicitatea și intensitatea exercițiilor fizice făcute pentru a arde calorii, dar și anumiți factori biologici, precum metabolismul – toate acestea cântăresc mult pentru reușita demersului.
Factorii psihologici însă joacă și ei un rol important, iar dintre aceștia motivația de a respecta programul de slăbire și dieta este cel mai important element. O echipă de cercetători de la Universitatea din Kentucky și de la Universitatea din Carolina de Nord au analizat motivația și raportul care se stabilește între aceasta, respectarea dietei și ritmul de scădere în greutate.
Experimentul a fost realizat pe durata unui program de intervenție care a durat 16 săptămâni. La studiu au participat 66 de persoane, eșantion care a fost folosit pentru a identifica sursa motivației de a scăpa de kilogramele în plus.
Subiecții au răspuns de cinci ori la întrebările unui chestionar referitor la propria persoană și, în plus, voluntarii și-au notat detalii referitoare la mâncarea consumată și exercițiile fizice efectuate, fără a uita să raporteze și greutatea înregistrată săptămânal. În urma prelucrării datelor, oamenii de știință au concluzionat că există două tipuri de motivație: autonomă și controlată.
Motivația autonomă reprezintă alegerea de a face schimbări din motive personale, fără a ține cont de influențele din afară, în timp ce motivația controlată sau extrinsecă se referă la presiunea pe care cei din jur o exercită asupra unei persoane pentru ca aceasta să facă anumite schimbări în comportamentul sau stilul său de viață. În timpul studiului, 37 la sută dintre cei 66 de participanți au pierdut cinci la sută din greutatea inițială.
S-a constatat că persoanele care aveau o motivație autonomă au înregistrat cea mai mare rată de succes în demersul de a slăbi și de a menține rezultatele. Aceste persoane au reușit să își controleze mai bine atitudinea și comportamentul în perioadele critice, când se înregistra o scădere în motivația de a continua dieta.