Este un preparat rafinat, dulce-acrișor, cu note arabe conferite de condimente, care nu necesită preparare termică, dar poate constitui, în funție de preferințele noastre, fie o garnitură specială la friptură de orice fel, fie o salată ce se poate consuma și simplă la dietă. Se pregătește repede, arată bine și conferă o notă de prospețime felurilor pe care le însoțește.
Avem nevoie de:
2-3 morcovi mari, o linguriță de zahăr, sare și piper după gust, 1-2 linguri oțet, un vârf de cuțit scorțișoară, 2-3 cuișoare măcinate sau puțin praf de cuișoare, un cățel mic de usturoi, 6-10 jumătăți de miez de nucă, puțin ulei de floarea-soarelui
Preparare:
Morcovii trebuie să fie proaspeți și suculenți, aceasta este o condiție obligatorie pentru reușita preparatului. Putem să îi tăiem în felii rotunde foarte subțiri sau să îi tocăm în bastonașe, dar cea mai rapidă metodă este tăierea în fâșii cu ajutorul curățitorului economic. Putem folosi și morcov ras prin răzătoarea rotundă cu ochiuri mari, dar în acest caz se pierde starea ușor crocantă a preparatului final. Presărăm zahărul peste morcov și puțină sare. Punem o mănușă de protecție pe mâna dreaptă, pentru că morcovul colorează în galben pielea și unghiile. Începem să frecăm bine fâșiile de morcov cu zahărul, până devin flexibile și lasă zeamă. Nu se poate face eficient această operațiune decât manual. Acoperim vasul cu o folie și lăsăm minim o oră (cel mai bine o zi). Scurgem apoi lichidul lăsat, presărăm scorțișoara și foarte puțin praf de cuișoare, cățelul de usturoi zdrobit și turnăm oțetul. Amestecăm, lăsăm 10 minute și gustăm numai după acest timp. Dacă e necesar, mai adăugăm sare, piper sau chiar oțet. Tocăm feliuțe miezul de nucă și îl presărăm peste morcovi, iar la final turnăm puțin ulei, dar numai cu puțin timp înainte de servire, pentru ca nucile să rămână crocante.