Principala piață agroalimentară a municipiului reședință de județ este pusă la dispoziția sucevenilor, renovată aproape în totalitate, odată cu redeschiderea celui de-al doilea sector, la care lucrările de modernizare au fost demarate la finele anului trecut.
La scurt timp după ce sectorul renovat a fost pus la dispoziția producătorilor atestați și a comercianților, repartizați la tarabe noi, repoziționate pentru un acces mai bun al clienților și pentru ca piața să fie mai „aerisită”, primarul Ion Lungu a verificat în teren lucrările efectuate.
Edilul sucevean a stat de vorbă cu producătorii și comercianții, care i-au transmis ce le place și ce îi nemulțumește.
„A ieșit o treabă bună, comercianții sunt mulțumiți, dar au o problemă, la care le dau dreptate, dar nu putem face nimic. Acoperișul este verde iar din cauza asta toate produsele se văd verzi sau altfel decât arată de obicei. Din păcate, noi nu am putut schimba culoarea acoperișului, am fost obligați de Disciplina în Construcții să refacem piața conform proiectului inițial, în care acoperișul era tot verde. Partea bună este că discutând problema cu furnizorul materialului din care este făcut acoperișul, m-a asigurat că pigmentul acestuia se va duce în aproximativ jumătate de an, de la razele soarelui, iar atunci nu vor mai fi probleme”, a precizat șeful municipalității sucevene.
Conform șefului Direcției de Administrare a Piețelor și Bazarului, Cristi Curelușă, cupola – accesul principal în piața centrală, va fi gata la 31 martie, după care încep retușurile la fațada exterioară.
Piață cu spații încălzite în iarna care urmează
Lungu a menționat că acum se lucrează la cel de-al treilea tronson al pieței – intrarea principală, cu acea boltă mare, care trebuie înlocuită, dar că modernizarea Pieței Centrale nu se oprește aici.
„Am prins în bugetul acestui an 500.000 lei pentru a aduce căldura în Piața Centrală și o vom face în a doua parte a anului, cel puțin în primul tronson modernizat, astfel încât comercianții să nu mai înghețe de frig în iarnă și să poată să își vândă marfa fără a le fi alterată de temperaturile scăzute”, a precizat edilul sucevean.
De condiții mai bune de comerț agroalimentar se vor bucura comercianții și cumpărătorii din Piața Burdujeni, care deservește cel mai populat cartier al Sucevei.
„Demarăm curând și licitația pentru modernizartea Pieței Burdujeni, printr-un proiect multianual, prin care vom realiza mai întâi scheletul de susținere a acoperișului, apoi acoperirea acesteia”, a mai spus primarul Ion Lungu.
Producătorii, încurajați să își vândă produsele direct către suceveni, la piață
Modernizarea Pieței Centrale a adus schimbări nu doar de aspect, ci și la modul în care se circulă printre mese, la așezarea acestora în funcție de cei care le utilizează, avantajați fiind producătorii atestați, care sunt încurajați să își vândă produsele direct către suceveni, la piață, spre beneficiul ambelor părți.
„În urma modernizării corpului A a rezultat un număr de 83 de mese pentru producătorii cu atestat și 35 de mese pentru comercianți. Sperăm să reușim să încadrăm pe toți cei care solicită mese, deși în urma modernizării numărul meselor a fost redus cu 19 în acest corp de clădire. Nu pot sta toți numai în față, dar am asigurat un flux de circulație al vizitatorilor care să-i avantajeze pe toți comercianții. Până acum erau vreo 20 de mese la care nu se așeza nimeni pentru că erau în zone în care nu ajungeau clienții”, a explicat Sorin Chircea, administratorul Pieței Centrale a Sucevei, care a precizat că prioritate la repartizarea meselor o au cei care au avut tarabe și până acum.



