Reprezentanții județului Suceava și cei ai regiunilor Cernăuți – Ucraina și Podkarpakie – Polonia vor relua demersurile în vederea modernizării coridorului care leagă București de Varșovia prin Suceava-Siret-Cernăuți și Lvov. Aceasta a fost tema principală a discuției pe care președintele Consiliului Județean, Gheorghe Flutur, a avut-o luni, la Palatul Administrativ, cu ambasadorul Poloniei în România, Marcin Wilczek, aflat în vizită oficială în județul Suceava. „Mă bucur că ambasadorul a făcut niște remarci extrem de importante. Drumul dintre Varșovia și București pe aici, prin Suceava, are 1.200 de kilometri. Varianta prin Budapesta-Timișoara e de 1.700 de kilometri. Din păcate, pentru că drumul pe la noi e prea îngust și foarte aglomerat, durata de timp a unui polonez care se deplasează spre București e aceeași dacă merge prin Budapesta și prin Timișoara, deși distanța e mai mică pe la noi cu cei 500 de kilometri în avantaj ca distanță. Asta arată că trebuie făcut ceva. Am început în toamnă cu premierul polonez și cu premierul Cioloș demersurile pentru modernizarea drumului. Mâine (n.r. – astăzi, 23 mai) ne întâlnim în Vama Siret cu cei din administrația Cernăuți ca să reluăm procedurile și demersurile pentru grăbirea coridorului, a drumului expres care să lege București de Suceava și mai departe”, a declarat Flutur.
Curse charter cu turiști polonezi pe Aeroportul Suceava
Flutur a arătat că Polonia a făcut autostrăzi de la Est spre Vest, iar acum a început un program de construcții autostrăzi de la Nord spre Sud. „Au făcut până acum autostrăzi Est-Vest și acum și-au dat seama că nu pot să rămână legăturile dintre nord și sud întrerupte. Acest lucru trebuie să-l facă și România, este prevăzut și în masterplan. Pe mine mă îngrijorează că abia din 2022 se discută de acest drum care să lege Suceava de București. Polonia a finalizat șoselele de centură și acum, pe bani europeni, leagă marile orașe cu drumuri exprese sau autostrăzi, lucru care obligatoriu trebuie făcut și la noi”, a spus președintele Consiliului Județean.
Turismul a fost o altă temă importantă discutată de Gheorghe Flutur cu ambasadorul Poloniei la București. S-a stabilit ca agențiile de turism și operatorii aerieni să aibă discuții comune pentru introducerea de curse care să lege Aeroportul Suceava de aeroporturi din Polonia. „Polonezii erau cândva pe primul loc ca turiști aici, la Suceava, iar acum sunt pe locul trei. Am discutat cu ambasadorul să organizăm chartere care să aducă turiști polonezi în Bucovina și în felul acesta să intensificăm relațiile în domeniul turistic”, a punctat Flutur.
În cadrul discuțiilor bilaterale au mai fost abordate domenii precum industria textilă, de încălțăminte, domeniul IT, dar și cel al pieței muncii, șeful administrației județene subliniind că Suceava este una din zonele țării în care există un excedent de forță de muncă bine calificată la care investitorii polonezi pot apela.
Ambasadorul Poloniei, însoțit de președintele grupului Tymbark, care a preluat apele minerale din Vatra Dornei
Trebuie spus că ambasadorul Poloniei la București a fost însoțit de președintele Uniunii Polonezilor din România, Ghervazen Longher, de președintele Tymbark Maspex România, Krzysztof Grabowski, și de consilierul ambasadei, Dorota Jezyk. Așa cum a declarat Gheorghe Flutur, grupul Tymbark a preluat grupul Rio Bucovina, urmând să investească în producția de ape minerale de la Vatra Dornei 20 de milioane de euro. Lângă Gheorghe Flutur s-a aflat primarul municipiului Suceava, Ion Lungu.
Teme
Modernizarea coridorului București-Varșovia prin Suceava, discutată de Flutur cu ambasadorul Poloniei
